Het Slotervaartziekenhuis heeft jarenlang miljoenenwinsten verzwegen die gemaakt werden met de productie en levering van heroïne. Het ziekenhuis maakt die harddrug in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. De heroïneproductie wordt gedaan door een aparte bv van het ziekenhuis. Die is niet terug te vinden in de jaarverslagen van het ziekenhuis.
Dat blijkt uit het boek De kraak van het Slotervaartziekenhuis en de avonturen van Aysel Erbudak van Parool-redacteur Bas Soetenhorst en NRC-redacteur Jeroen Wester. Het boek verschijnt vrijdag.
De heroïne die het Slotervaart maakt, is bedoeld voor een groep van 750 langdurig verslaafden. Behalve methadon krijgen zijin achttien klinieken in Nederland heroïne door hulpverleners toegediend.
Het ministerie van Volksgezondheid betaalt het ziekenhuis jaarlijks drie miljoen euro voor het maken en leveren van de heroïne. Ruim één miljoen vloeit jaarlijks als netto winst in de speciale heroïne-bv van het ziekenhuis, Di-Acetylm B.V. Die heeft sinds 2005 het alleenrecht op de legale productie van heroïne.
De winstmarge op de heroïneproductie is volgens de Soetenhorst en Wester vergelijkbaar met de winst die Apple maakt op iPhones.
Die heroïne-bv is niet terug te vinden in de jaarrekeningen van het Slotervaart, maar zorgde tot en met 2013 wel voor een kwart van het eigen vermogen van het ziekenhuis. Di-Acetylm B.V. is volledig eigendom van Slotervaart Participaties BV die zelf weer voor honderd procent van het Slotervaartziekenhuis BV is. KPMG, de accountant van het Slotervaart, heeft de jaarrekeningen steeds goedgekeurd.
Na de overname van het Slotervaartziekenhuis eind 2013 door de MC Groep van zorgondernemer Loek Winter en het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis is de eigendomsverhouding van de heroïne-bv veranderd. Het kankerziekenhuis is voor 51 procent eigendom, het Slotervaart zelf voor 49 procent. Ook in 2014 schreef de heroïne-bv een miljoen winst bij.
Het is niet helemaal onopgemerkt gebleven dat de heroïne-bv van het Slotervaart wel erg goed boert. Het ministerie van VWS zet vraagtekens bij de prijs die moet worden betaald voor de heroïneproductie. Die twijfels worden versterkt door een dividenduitkering aan een andere bv die deels eigendom is van ziekenhuisapotheker en lid van de Raad van Bestuur Jos Beijnen.
Het ministerie heeft Deloitte gevraagd om de gang van zaken met de heroïneproductie door het Slotervaart te onderzoeken. Op 24 oktober 2011 rapporteert Deloitte. De conclusies liegen er niet om. 'Er is momenteel geen zicht op de kostprijs' van de heroïne, aldus Deloitte. Bovendien brengt het Slotervaart bedragen in rekening die niet als kosten meegeteld mogen worden. 'In de kostprijs zijn onderhouds- en rentekosten begrepen voor niet aangeschafte apparatuur'. En zo gaat het nog even door. Tenslotte concludeert Deloitte: 'Momenteel geeft de jaarrekening van .... geen bedrijfseconomisch verantwoord beeld van de bedrijfsvoering.
Veel later, in 2013, verlaagt VWS de prijs die betaald wordt voor de heroïne. Die daling van de inkomsten beïnvloedt de winst van de heroïne-bv van het Slotervaart niet. Zowel in 2013 als in 2014 wordt een miljoen winst gemaakt. Net als in de voorgaande jaren.
In 2010 krijgt Modra Pharnmaceuticals een dividenduitkering van 150.000 euro van de heroïne-bv van het Slotervaart. Beijnen heeft een kwart van de aandelen in Modra dat als doel heeft het ontwikkelen van kankergeneesmiddelen. Modra, met grootaandeelhouder Beijnen, sluit contracten met het Slotervaartziekenhuis waarvan dezelfde Beijnen bestuurder is. Dat lijkt op belangenverstrengeling.
De apotheker heeft als directeur en aandeelhouder ook zeggenschap binnen de heroïne-BV. Die nevenfunctie van Beijnen bij de heroïne-BV is niet vermeld in de jaarrekeningen. Volgens het Slotervaart en KPMG was het niet nodig die functie te vermelden, zoals het ook niet verplicht was volgens het ziekenhuis en zijn accountant om de heroïne-BV te melden.
Beijnen weigerde volgens de auteurs van het boek alle commentaar. In 2011 verandert VWS de regels zo dat dividenduitkeringen niet meer mogen. Ziekenhuizen mochten al geen winst uitkeren.
De ziekenhuisapotheker en ex-bestuurder van het Slotervaartziekenhuis zit in meer bv's en stichtingen. Hij is bijvoorbeeld directeur van de Stichting NLADF. Die probeert bepaalde kankermedicijnen die nu alleen via infuus toegediend kunnen worden in tabletvorm te maken. Beijnens nevenfunctie wordt andermaal niet vermeld in de jaarverslagen van het Slotervaart. Ook van Beijnens nevenactiviteit bij een privé-bv waarin bijna anderhalf miljoen euro zit, wordt geen melding gemaakt.