De knorrende maag van VVD-gemeenteraadslid Harry Heegen in Losser is niet langer een storende factor tijdens vergaderingen. De gemeenteraad heeft namelijk een krokettenmotie aangenomen.

Bij elke commissievergadering of gemeenteraadsvergadering die tot na 22.30 uur 's avonds duurt, worden voortaan kroketten geserveerd. "Bij lange vergaderingen zakt de concentratie in. En dat kun je makkelijk oplossen door het nuttigen van een vette hap", zeggen de indieners van de motie tegen TC Tubantia.

De knorrende maag van het VVD-gemeenteraadslid was één van de redenen om de vette hap voor te stellen. Maar het gaat vooral om het concentratievermogen, dat afneemt als vergaderingen langer duren en er niets wordt gegeten.

De kroketten kosten de belastingbetaler geen geld, ze worden namelijk betaald met geld uit een boetepot van de gemeenteraad. Wethouders of raadsleden die bijvoorbeeld filmpjes mét geluid afspelen op hun iPad, moeten 20 euro per overtreding betalen. Ook als iemand met de verkeerde naam wordt aangesproken, moet worden betaald.

De discussie over kroketten en bitterballen tijdens raadsvergaderingen kent een lange historie. In 1993 diende het toen nog niet zo bekende Amstelveense raadslid Jan Peter Balkenende al een krokettenmotie in. De laatste jaren zijn veel gemeenten er juist mee gestopt vanwege bezuinigingen.