Een storing vorig weekend op Orly, een van de grote vliegvelden bij Parijs, heeft onbedoeld blootgelegd dat de software mede draait op een wel heel sterk verouderd besturingssysteem: Windows 3.1. Jaar van lancering: 1992.

Het satirische weekblad Le Canard Enchainé schrijft dat het systeem dat wordt gebruikt bij het opstijgen en landen niet werkte. Verkeersleiders gebruiken het om piloten informatie te geven over de afstand die ze met het oog kunnen waarnemen, de zogenoemde Runway Visual Range.

Terwijl de paar technici die nog met het volstrekt verouderde systeem overweg kunnen naarstig naar de oorzaak van de storing zochten, werden de vliegtuigen uit voorzorg aan de grond gehouden. Omdat het mistig was, zou het onverantwoord zijn op te stijgen.

Volgens de leider van de vakbond voor verkeersleiders draait de software van de vliegvelden Orly en Charles de Gaulle op vier verschillende systemen die allemaal tussen de tien en twintig jaar oud zijn, zoals UNIX en Windows XP. Charles de Gaulle is een van de grootste en drukste luchthavens ter wereld.

"Het probleem met oude systemen is dat mensen geen zin hebben in onderhoud", stelt vaksbondsleider Alexandre Fiacre vast. Op de Parijse vliegvelden werken nog maar drie mensen die overweg kunnen met het systeem dat zaterdag plat ging. "Een van hen gaat volgend jaar met pensioen, we hebben nog niemand kunnen vinden die hem kan vervangen."

Onderdelen vinden voor de verouderde computers is al helemaal een crime, de technici moeten soms op eBay zoeken als er iets moet worden vervangen.

Volgens Le Canard Enchainé heeft de minister van Transport beloofd dat de systemen in 2017 zijn vervangen. Vakbondsman Fiacre is er niet optimistisch over: "Ik denk dat het op zijn vroegst 2019 wordt, en misschien zelfs 2021." Overigens benadrukt hij wel dat de passagiers geen moment gevaar hebben gelopen.