Hoe een Nederlandse fotograaf burgemeester wordt in Spanje. Jerome van Passel uit Geldrop is het gelukt.

22 jaar geleden trouwde de nu 47 jaar oude Van Passel met een Spaanse vrouw. Sinds 2000 woont hij in het dorp waar hij nu de baas is: Santo Ángel. Het dorp is een deelgemeente van Murcia en telt zo'n zesduizend inwoners.

Hij vertelt Omroep Brabant hoe het zover kwam dat hij werd verkozen tot burgemeester: "Ik ben eigenlijk fotograaf en de socialistische partij PSOE is al jaren mijn klant. Daardoor ken ik iedereen daar en ben ik erin gerold."

Afgelopen week was PSOE de grootste winnaar na verkiezingen in het dorp. "Uit de wethouders is toen de burgemeester gekozen en dat ben ik nu voor de komende vier jaar." Zijn speerpunten? Het openbaar vervoer, corruptiebestrijding en openbaar onderwijs.

In het verleden verdween er veel geld in de zakken van corrupte bestuurders. Van Passel wil daar vanaf: "We willen openheid geven over alles wat binnenkomt en alles wat uitgegeven wordt. Zo hopen we dat er uiteindelijk meer geld bij de burgers terechtkomt."

In zijn speech na zijn overwinning zei hij volgens Spaanse media: "Politiek betekent niet vechten, maar gaan zitten en streven naar een compromis."