Op social media gaan indrukwekkende beelden rond van een bos dat lijkt te ademen. De Canadees Brian Nuttall maakte de video met zijn smartphone in Apple River in de Canadese provincie Nova Scotia. Het filmpje werd sindsdien wijdverspreid en haalt nu zelfs het wereldnieuws.

Nuttall vertelde dat hij het fenomeen waarnam op een plek waar enkele jaren geleden verschillende bomen omgehakt waren. ,,Terwijl ik door een groepje bomen wandelde dat gespaard was gebleven, zag ik de grond bewegen", schreef hij.

Op de beelden is te zien hoe de grond geleidelijk op en neer beweegt op een manier die lijkt op de menselijke ademhaling. Het filmpje van het 'magische' gebeuren gaat ondertussen de wereld rond en wordt massaal gedeeld op sociale media. Ook Britse en Australische media besteden aandacht aan de video.

Nuttall kreeg talloze reacties op zijn Facebookbericht waarin mensen hem om een verklaring vroegen. Volgens de man is het antwoord vrij eenvoudig. Aangezien de wind nagenoeg voortdurend aan de bomen rukt, zouden de wortels niet meer zo diep in de grond zitten. Terwijl het waait, worden de wortels daardoor ritmisch mee omhoog getrokken. ,,Ik geloof dat de grotere bomen gedoemd zijn om omver te vallen, maar momenteel gespaard worden door de kleinere bomen die hen omhoog houden, terwijl de wind de bomen tegen elkaar drukt."
Filmpje