In New York is de meest uitgebreide gezichtstransplantatie ooit uitgevoerd. De vrijwillige brandweerman Patrick Hardison die bij een brand zware brandwonden opliep, heeft naast een andere huid ook andere oren en oogleden gekregen.

Het getransplanteerde weefsel, de oren en de oogleden heeft Hardison te danken aan David Rodebaugh. De 26-jarige BMX-wedstrijdfietser werd na een fietsongeluk in augustus hersendood verklaard. Na onderzoek bleek Rodebaugh de perfecte donor voor Hardison.

Volgens de chirurg die de 26 uur durende operatie leidde, is er bij een transplantatie nog nooit zo veel weefsel getransplanteerd als bij deze. Alleen een dun strookje haar op de achterkant van Hardisons hoofd is niet vervangen.

De operatie heeft geen zichtbare littekens achtergelaten op het gezicht van Hardison, omdat de naad van het weefsel aan de achterkant van zijn schedel zit. Daar groeit inmiddels haar overheen.

Patrick Hardison ging in 2001 een brandend huis binnen op zoek naar een vrouw. Toen hij binnen was stortte het dak in. Daardoor liep hij derdegraads brandwonden op aan zijn gezicht, nek en bovenlichaam. Daarnaast verloor hij zijn lippen, oren, een deel van zijn neus en zijn oogleden.
Foto's vóór en na de operatie