Ze blazen lucht door hun slurf om lastig bereikbaar voedsel te grijpen. Het suggereert dat olifanten een stukje slimmer zijn dan gedacht.
Japanse onderzoekers schrijven dat in het blad Animal Cognition. Ze bestudeerden twee Aziatische olifanten die in een Japanse dierentuin leefden. De onderzoekers voerden in totaal 128 experimenten uit. Tijdens de experimenten werd voedsel op verschillende lastig bereikbare plaatsen in het verblijf van de olifanten geplaatst en gekeken wat er gebeurde.
Uit het onderzoek blijkt dat de olifanten met name wanneer voedsel verder van ze verwijderd was, gingen blazen. Als voedsel heel dichtbij lag, deden ze dat niet. Gemiddeld bliezen ze drie keer alvorens ze het voedsel konden pakken. Daarbij gebruikten ze hun slurf heel effectief: ze richtten deze zo dat de lucht in de juiste richting stroomde en het voedsel in hun richting kwam zetten. Ook bleken de olifanten de kracht van de luchtstroom aan te passen aan de afstand tussen het voedsel en zichzelf.
Het onderzoek wijst erop dat olifanten veel slimmer zijn dan gedacht. “De olifanten blazen lucht door hun slurven om ontoegankelijk voedsel te bereiken en het suggereert dat ze een geavanceerd begrip van hun omgeving hebben,” stelt onderzoeker Kaori Mizuno.
Filmpje