Miss Canada mag China niet in. Anastasia Lin, Chinese van geboorte, kan daardoor niet meedoen aan de Miss World-verkiezing op 19 december in Sanya, in de provincie Hainan.

Hoewel ze geen uitnodiging en visum had gekregen van de Chinese autoriteiten, besloot Lin gisteren toch naar Hongkong te vliegen in de hoop dat ze daar alsnog een visum zou krijgen. Maar een Chinese ambtenaar weigerde haar een visum te geven, zonder verdere uitleg.

De 25-jarige Lin is in China geboren en op haar dertiende verhuisd naar Canada. Ze is volgeling van de Falun Gong, een spirituele beweging die sinds 1999 verboden is in China. De Canadese beauty queen getuigde afgelopen juli voor het Amerikaanse Congres dat tienduizenden Falun Gong-gelovigen in China worden vervolgd, gemarteld en gedood, "zodat hun organen kunnen worden verkocht voor transplantatie".

De 25-jarige actrice speelt ook een rol in een Canadese film over de Falun Gong die binnenkort in premičre gaat.
Lin: ik geloof in Falun Gong

Sinds Lin tot Miss Canada werd gekroond, wordt haar vader in China bedreigd en geďntimideerd, vertelde ze op een persconferentie in Hongkong.

"Hoe zielig is het", zei ze, "als ze zelfs een schoonheidskoningin censureren? Ik ben niet meer welkom in mijn geboorteland. Ik denk dat de zaken in de toekomst gaan veranderen, ik geef de hoop niet op."

Aan de verzamelde pers vroeg ze om de Chinese regering vragen te stellen over het incident.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken wilde niet op het voorval reageren. "We hebben geen commentaar", zei een woordvoerder.

De organisatie van de Miss World-verkiezing zei in een reactie dat Lin mogelijk volgend jaar kan meedoen aan de wedstrijd.