De Goodwill Homage Foundation in de Amsterdamse Bijlmer kreeg de afgelopen jaren maar liefst zeshonderdduizend euro subsidie van het ministerie van Veiligheid en Justitie om ‘illegale vreemdelingen te begeleiden met de terugkeer naar het land van herkomst’. Inmiddels is al het geld op, zijn er slechs twintig vluchtelingen teruggekeerd en is de stichting officieel failliet verklaard. Dit meldt het Parool.

De tonnen subsidie zouden moeten worden gebruikt voor het omscholen van de remigranten, zodat ze bij terugkeer in hun thuisland een nieuwe carriere konden starten. Maar volgens een oud-medewerker van de stichting bestond dat omscholen alleen op papier.

Op de begroting stond 250.000 euro voor vier vaste krachten. Eén van die krachten was de oprichter: hij liet zichzelf vijfenzeventig euro per uur verdienen. Dat is zo’n anderhalve ton per jaar bij een 40-urige werkweek.

De boekhouder van deze stichting bleek eerder al erkend oplichter te zijn: Alberto Stegeman zocht hem op voor zijn programma Onopgeloste Zaken. De man had zijn vorige werkgever opgelicht.