De heren en dames in Parijs kunnen vergaderen wat ze willen, maar een beter milieu begint natuurlijk bij uzelf. Elsevier geeft tien tips om met een groen geweten de deur uit te gaan.

- Stop met autorijden, vooral als u een Volkswagen rijdt. Als u over een elektrisch model beschikt dat op rode stroom rijdt, kunt u er uiteraard gewoon mee doorgaan.
- Stop met vliegen naar verre vakantiebestemmingen. De vliegreis en verblijf in een luxe resort in Thailand veroorzaken al snel een uitstoot van 6.200 kilo CO2. Een fietsvakantie naar de Veluwe is veel groener en goed voor uw gezondheid en portemonnee.
- Stop met dik zijn. Zware mensen eten doorgaans meer (vlees) en nemen vaker de auto in plaats van de fiets. Afvallen is niet alleen goed voor uzelf, maar ook voor het milieu.
- Sloop uw oude, slecht geÔsoleerde huis. In een goed geÔsoleerde nieuwbouwhuis zit u er warmpjes bij, terwijl u minder stookt.
- Stop met vlees eten. De veehouderij stoot veel broeikasgassen uit, in de eerste plaats de herkauwers zelf. Rund is dan ook het meest milieuonvriendelijk. Zeg dus maar gedag tegen dat biefstukje en geniet van uw lauwwarme groenteschotel met quinoa salade.

- Breng uw wasdroger naar de vuilstort. Het ophangen van kleding aan een rekje kost even wat tijd, maar is beduidend beter voor het milieu.
- Stop met sporten, vooral op kunstgras. In uw V70 drie keer in de week op en neer naar het hockeyveld is vanaf nu verleden tijd. Die Zweedse gezinsauto is vervuilender dan u denkt. Bovendien zit kunstgras vol rubberkorrels die zink lekken naar het grondwater. Slecht voor het milieu. Een rondje hardlopen in eigen buurt is ook geen goed idee, want voor productie en transport van sportkleren en -schoenen wordt veel CO2 uitgestoten. Blijf dus liever thuis en doe niets (maar word niet te dik).
- Stop met douchen. Als u niet meer sport, hoeft u ook niet meer te douchen. Hoe minder gas en water we verspillen, hoe beter dat is. Stop dus met douchen. En heeft u echt een belangrijke afspraak, douche dan niet langer dan 1 minuut.
- Stop met tv-kijken. De NPO voert campagne voor een beter milieu, maar het beste is als u deze groene programma's helemaal links laat liggen. De tv is een grote energieverspiller (ook in standbymodus). Zet het ding dus uit en lees een goed (klimaatneutraal) boek.
- Stop met ademen, en als u het doet, dan alstublieft met mate. Een gemiddeld mens haalt 24.000 keer per dag adem en stoot daarbij ongeveer 800 gram CO2 uit. Op jaarbasis is dat 290 kg koolstofdioxide, voor de gehele wereldbevolking van 7 miljard mensen gaat het om 2,03 gigaton. Af en toe een ademteug overslaan, kan dus geen kwaad.