Een 52-jarige vrouw uit het Belgische De Panne riskeert een jaar cel omdat ze haar man twee maanden lang verdoofde door slaappillen in zijn boterhammen te verstoppen. ,,Zo wist ik zeker dat ik een rustige dag had", was de verklaring van de vrouw. Haar man wilde verhuizen, maar omdat hij geen geld heeft, woont hij nog steeds bij haar. ,,Maar mijn boterhammen smeer ik nu zelf", zegt hij.

,,Het is een situatie waar een normaal denkend mens niet bij kan met zijn verstand", zo vatte procureur Els Wouter de zaak in de rechtbank samen. Francoise D. (52) uit De Panne bekende tussen half september en november vorig jaar dagelijks een pilletje van 2 milligram van het slaapmiddel Metatop tussen de boterhammen van haar man V.G. te hebben gelegd. ,,Ik wilde rust hebben overdag. Als ik ervoor zorgde dat mijn man lusteloos was, was hij tenminste kalm en kon ik doen wat ik wilde", was de bijzondere verklaring van Francoise D. aan de politie.

Haar man merkte in die periode zelf wel dat hij anders reageerde. ,,Ik voelde me na een poos erg verzwakt en kon niet meer gaan wandelen met mijn hond. Ik kreeg zelfs last van evenwichtsstoornissen. Maar ik wist niet wat er aan de hand was."

Dat bleef zo tot Francoise D. aan een kennis opbiechtte wat ze deed, en de kennis dat aan haar man vertelde. Hij reageerde in alle staten, en wilde scheiden van Francoise. Nu, een jaar later, is dat nog altijd niet gebeurd. ,,Die mensen leven nog altijd samen", vertelde advocaat van het slachtoffer, Frederik Vanparys.

,,Hij wilde meteen verhuizen, maar kwam tot de conclusie dat hij dat financieel niet aankan. Noodgedwongen woont hij dus nog steeds bij haar, maar eigenlijk leeft hij al een jaar in angst. Voor dat leed eist hij een schadevergoeding van zijn vrouw."

Toen de politie de man vroeg wat hem bezielde, antwoordde hij: ,,Ja, ik weet het, ik kan niet weg. Maar mijn 'bammetjes' smeer ik voortaan zelf, hoor."

Zowel Francoise D. als haar man zijn zwakbegaafd. ,,De feiten zijn heel ernstig", zei procureur Els Wouters. ,,De medicatie is dan wel niet dodelijk, dit blijft heel gevaarlijk. Die man had met zijn evenwichtsstoornissen wel een ongeval met zijn auto kunnen veroorzaken. Ik vraag een jaar cel."