Het is weer eens wat anders dan Pluto of Mercurius: een planeet in het sterrenbeeld Kreeft draagt voortaan de naam 'Janssen'. Dat heeft de Internationale Astronomische Unie vandaag bekendgemaakt.

'Janssen' staat in hetzelfde stelsel als de planeet Lippershey. De twee hemellichamen zijn vernoemd naar de Zeeuwen Sacharias Janssen en Hans Lippershey, die rond 1608 tegelijk de telescoop hebben uitgevonden.

De planeten draaien rond de ster 55 Cancri, die voortaan door het heelal gaat als Copernicus. De andere planeten in het stelsel zijn Harriot, Galileo en Brahe genoemd, naar sterrenkundigen die in de beginjaren van de telescoop belangrijke ontdekkingen deden.

De namen zijn voorgesteld door de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. "Deze mensen waren essentieel voor het idee dat het heelal niet om de aarde heen draait", aldus secretaris Jan de Boer. De vereniging wilde bewust 55 Cancri en zijn planeten een naam geven, omdat er veel planeten beschikbaar waren, dus meer namen om te verdelen. Bovendien is Kreeft vanuit Nederland te zien.

Sterren krijgen meestal een wetenschappelijke naam. Die bestaat bijvoorbeeld uit een afkorting, gevolgd door een reeks cijfers die aangeven waar hij in het heelal te vinden is. De planeten eromheen krijgen diezelfde naam met een letter als toevoeging.

Maar de Internationale Astronomische Unie, die gaat over namen in het heelal, wilde de namen toegankelijker maken en had anderen gevraagd om voorstellen te doen voor veertien sterren en ongeveer dertig planeten. Na de eerste selectie kon het publiek vanaf augustus stemmen over alle voorstellen.

Zo heet de ster mu Arae voortaan Cervantes, naar de Spaanse schrijver. Zijn planeet kreeg de toepasselijke naam Quijote, naar de gelijknamige romanfiguur die Cervantes zijn wereldfaam bezorgde.