Zeven grappige feitjes waarmee je je tijdens kerstborrels en verjaardagen geliefd kunt maken of in ieder geval het gesprek gaande kunt houden.
Het kan je zomaar overkomen tijdens een verjaardag: je weet eigenlijk niet zo goed waar je het over hebben moet. Of wanneer je tijdens de kerstborrel opeens de collega’s van de vijfde verdieping tegen het lijf loopt: hoe kun je het ijs breken? Scientias.nl helpt je graag op weg met zeven grappige wetenschappelijke feitjes waarmee je je al snel mag verheugen in het feit dat je het stralende middelpunt van de borrel of dat knalfeest bent. Niets te danken!
1. Wist je dat een krokodil moet huilen als hij je opeet?
Het viel een monnik in de dertiende eeuw al op: “Als de krokodil een mens vindt aan de rand van het water (…) doodt hij hem als hij daar zin in heeft en huilt hij daarna om hem.” En nee, dat is geen verzinsel. Als je een krokodil van dichtbij bekijkt, terwijl deze zijn prooi opeet, lijkt het inderdaad net alsof hij huilt. Krokodillen hebben traanklieren waarmee ze tranen produceren om hun oog vochtig te houden. Wanneer een krokodil iets hard doorbijt, kan het zijn dat zijn traanbuizen samengeknepen worden en er tranen worden geproduceerd.
2. Wist je dat je als je het koud hebt, beter naast een man kunt gaan zitten?
Mannen geven namelijk meer warmte af dan vrouwen. Bij mannen gaat het om tussen de 158 en 167 joules per vierkante meter huid, terwijl vrouwen op tussen de 150 en 158 joules per vierkante meter huid blijven hangen. Hoeveel warmte geeft een man dan ongeveer af? Hij heeft ongeveer twee vierkante meter huid, dus per uur gaat het om 326 joules lichaamswarmte. Overigens krijg je het daar echt niet ontzettend warm van; met deze kracht duurt het twintig dagen om twee boterhammen te roosteren.
3. Wist je dat je nachtmerries kunt krijgen van kaas?
En ook van andere zuivelproducten, overigens. Dat komt door het verband tussen serotonine – een chemische stof in de hersenen die een rol speelt bij de droomslaap – en het hoge gehalte aan een aminozuur dat in zuivelproducten voorkomt. Hoeveel kaas je moet eten om er nachtmerries van te krijgen, is onduidelijk. Heel veel andere factoren zijn daarop waarschijnlijk van invloed. Bijvoorbeeld welke soort kaas je eet, hoe laat je de kaas eet, wat je nog meer eet en waar je aan denkt voor je gaat slapen.
4. Wist je dat er een plek in het heelal is waar ze – wanneer ze nu naar de aarde kijken – dinosaurussen op onze planeet kunnen zien lopen?
In het sterrenbeeld Maagd bevindt zich een sterrenstelsel – M100 – dat bijna exact 65 miljoen lichtjaar van ons verwijderd is. Licht afkomstig van de aarde doet er dus 65 miljoen jaar over om dit sterrenstelsel te bereiken. Als je nu vanuit dit sterrenstelsel naar de aarde zou kijken, zou je de aarde dus zien zoals deze er zo rond de tijd van de dinosaurussen uitzag.
5. Wist je dat een banaan een soort van scheetjes laat?
Geloof het of niet, maar een banaan produceert gas: ethyleen. Het gas speelt een rol bij het rijpen, maar ook bij de processen waardoor planten hun bloemen openen en waardoor ze hun bladeren laten vallen. Het gas kan geen kwaad voor mensen, maar sommige vruchten en groenten zijn er wel gevoelig voor en bederven sneller in de buurt van bananen. Dat geldt bijvoorbeeld voor komkommers.
6. Wist je dat een flamingo van oorsprong grijs is?
Flamingo’s ontlenen hun roze kleur aan het voedsel dat ze eten. In dat voedsel – garnalen en grote kreeften – zit caroteen, een chemisch pigment. En dat zorgt ervoor dat flamingo’s roze kleuren. Wanneer een flamingo net uit het ei kruipt, is deze grijs van kleur. In sommige dierentuinen krijgen flamingo’s met opzet groente waar caroteen in zit – bijvoorbeeld wortels – om te voorkomen dat de vogels weer saai grijs worden.
7. Wist je dat een scheet minder stinkt als je ‘m inhoudt?
We slikken lucht in en dat verdwijnt richting onze dikke darm. Tegen de tijd dat de lucht daar aankomt, is met name het zuurstofgedeelte al door het lichaam opgenomen en is er vooral nog stikstof over. De bacteriën in je darmen produceren waterstof en methaan en die vormen samen een scheet. De samenstelling van een scheet varieert van mens tot mens en is met name afhankelijk van de gezondheid van je ingewanden en je eetpatroon. De gemiddelde scheet bestaat voor 20 tot 90 procent uit stikstof, 0 tot 50 procent uit waterstof, 10 tot 30 procent uit kooldioxide en 0 tot 10 procent uit zuurstof en 0 tot 10 procent uit methaan. Hoe langer je een scheet inhoudt, hoe groter het aandeel reukloze stikstof. De sterker ruikende gassen worden dan veelal door de darmwand in de bloedstroom opgenomen.