Terwijl hier iedereen nog bezig is met kerstmis, is het hele feest in Singapore allang geweest. Daar vierden ze het afgelopen zondag, hoorde Mark Beekhuis van een religie-onderzoeker van de Universiteit Utrecht.

"Het moment dat je het vliegtuig in stapt bij Singapore Airlines hoor je al kerstmuziek. En dat hoor je dan tijdens het opstijgen en landen. Dus er is geen ontkomen aan", zegt religie-onderzoeker Katja Rakow van de Universiteit Utrecht. "Je ziet het daar veel meer dan in bijvoorbeeld Duitsland of Europa überhaupt. Dus dat is best interessant", zegt Rakow. Een paar jaar geleden stonden de kerstmarkten van Singapore in de top 10. Nu is dat niet meer zo, maar ze maken er nog wel veel werk van.

Ze nemen nu zelfs de stijl van Duitsland over. Zo was er vorig jaar voor het eerst een soort Duitse kerstmarkt op het vliegveld van Singapore, vertelt Rakow. Daar zijn ook de typische blokhutjes te vinden die je ook op de Duitse kerstmarkten ziet.

Maar heeft het in Singapore dan nog wat te maken met de roots, het Christelijk geloof. "De laatste zondag voor Kerstavond is erg belangrijk. Dan is er een grote kerstdienst met toneelstuk", zegt Rakow. Dus hun kerstviering was afgelopen zondag al. Eén op de vijf mensen in Singapore is Christelijk. En die kerstviering ziet er Amerikaans uit. Denk groot podium, denk grote schermen daar achter en dan een soort tv-dominee. Maar, zegt Rakow, wat dat betreft is Singapore veel interessanter. Want Amerika is stukken groter dan Singapore, dat slechts een stadstaat is. Het is volgens Rakow dus veel beter te onderzoeken.