Mariah Carey, Wham!, Frank Sinatra, Michael Bublé... het zijn maar enkele voorbeelden van artiesten die je automatisch linkt aan de Kerstperiode. Vreemd als je weet dat de afgelopen 45 jaar geen enkel van deze artiesten op nummer 1 stond tijdens de kerstperiode.

Ligt het aan deze uitzonderlijk warme winter? Geen idee, we weten wel dat niet veel mensen in de juiste stemming zijn om een kerstplaat op te zetten. ‘Winter Wonderland’? Niet echt denken wij dan… Het lijkt dan ook niet meer dan logisch dat er geen kerstnummer in de hitlijsten te vinden is. De streamingdienst Deezer heeft een overzicht gemaakt van alle nummers die in Vlaanderen op #1 stonden op kerstdag van 1970 tot nu. De lijst onthult enkele verrassende resultaten.

Weet jij bijvoorbeeld welke artiest in de jaren 2000 maar liefst vier keer op nummer 1 stond en dat zowel solo als in groep? De Duitse schlagers kenden dan weer een absoluut hoogtepunt in de jaren '72 en '73 gevolgd door een Zweedse verrassing in de jaren '76 en '80. Naastenliefde is in de kerstperiode ook nooit ver te zoeken, zo vinden we bijvoorbeeld enkele broers terug in de lijst.