Wetenschappers van de Universiteit van Adelaide hebben ontdekt dat een bestanddeel van kokosolie de strijd aangaat met kanker. Ze schrijven in het tijdschrift Cancer Research dat laurinezuur darmkankercellen doodt. Binnen twee dagen bleek meer dan 90 procent van de darmkankercellen te zijn afgestorven.
In het onderzoek wordt verwezen naar andere studies die concluderen dat laurinezuur zowel in vitro als in vivo kankercellen kan vernietigen. In vitro heeft betrekking op technieken die buiten het lichaam van een organisme worden toegepast, in bijvoorbeeld een reageerbuis, terwijl de term in vivo wordt gebruikt voor processen die in het lichaam van een organisme plaatsvinden.
Experimenten
De Universiteit van de Verenigde Naties laat weten dat er experimenten worden gedaan om te bepalen hoe kokosolie kan beschermen tegen kanker. Het onderzoek heeft al interessante resultaten opgeleverd.
Klinisch onderzoek is erg duur, waardoor het zonder financiering lastig is voor wetenschappers om onderzoek te doen naar de heilzame werking van laurinezuur.
Medisch onderzoek wordt in de regel gefinancierd door farmaceutische bedrijven. Dingen die in de natuur worden gevonden kunnen niet worden gepatenteerd, medicijnen wel. Om die reden is het voor farmaceuten niet interessant om dit soort onderzoek te financieren.
Laurinezuur wordt ook gevonden in moedermelk. Dit vetzuur ondersteunt het immuunsysteem en heeft antibacteriële eigenschappen. Volgens de American Society for Nutrition hebben studies aangetoond dat de vetten in kokosolie ‘kunnen helpen in de strijd tegen ziektes zoals diabetes, osteoporose, hepatitis C, ziekte van Crohn en kanker’.