Guust Kievits is 86, woont zelfstandig, is vitaal en volop actief. Maar het had weinig gescheeld of de Veldhovenaar was overleden aan een darmbloeding die hem zonder behandeling noodlottig was geweest. De reden: de niet-reanimerenpenning die hij sinds een half jaar om zijn nek had hangen. Had, want nu ligt de penning veilig opgeborgen in de kast.

Enkele weken geleden reed Kievits met zijn dochter Jacqueline Leermakers in de auto, op weg naar familie. Een uur onderweg werd Kievits onwel. ,,We stopten bij een tankstation en ik ging naar de wc. De hele pot lag vol helder bloed. Ik wist direct: dit is een darmbloeding, veroorzaakt door de bloedverdunners die ik slik'', zegt de oud-directeur van de Eindhovense dienst Bouw- en Woningtoezicht achteraf.

Dochter Jacqueline keerde de auto en reed naar het gezondheidscentrum Heikant in Veldhoven, waar de huisarts van haar vader zitting houdt. Daar verloor Kievits in de wachtkamer het bewustzijn. De opgeroepen ambulance bracht hem met loeiende sirene naar de Eerste Hulppost van het Catharina Ziekenhuis Eindhoven. Een bewuste keus, want daar onderging Kievits vier jaar geleden nog een openhart-operatie.

Op de eerste hulppost onderzocht een verpleegkundige de bewusteloze patiënt en zag dat hij een niet-reanimerenpenning droeg, uitgegeven door de Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie (NVVE). De verpleegkundige riep enkele malen luid 'Niet reanimeren beleid!', om alle leden van het medisch team ervan te doordringen dat dit de uitdrukkelijke wens was van deze patiënt.

Kievits zelf kon aanvankelijk ook geen toestemming geven voor behandeling of reanimatie, want hij was niet aanspreekbaar. Gelukkig voor hem kwam hij nog even bij kennis voordat het team een besluit had genomen over al dan niet behandelen. Hij was helder genoeg om aan te geven dat hij écht niet dood wilde. Ook dochter Jacqueline, in de zaal aanwezig, kon het medisch team zeggen dat haar vader zeker een levenswens had. Daarop werd actie ondernomen om de darmbloeding te stelpen. Maar mocht het hart van Kievits het opgeven, dan zou er geen reanimatie worden ingezet. Dat bleek ook niet nodig: zijn hart hield stand. Het Catharina Ziekenhuis bevestigt deze gang van zaken.