Wetenschappers tonen aan dat ze het humeur van mensen kunnen verbeteren door het stemgeluid van die mensen te manipuleren.
Wetenschappers verzamelden een aantal proefpersonen en lieten ze hardop een kort verhaaltje lezen. Alle proefpersonen droegen een koptelefoon. Via die koptelefoon hoorden ze hun eigen stemgeluid dat door onderzoekers in real-time veranderd werd: de stem die de proefpersonen in hun koptelefoon hoorden was vrolijker, verdrietiger of angstiger dan hun stem eigenlijk klonk.
De software die de onderzoekers gebruikt hebben om de stemmen van mensen te manipuleren, is nu ook online te vinden. Je kunt er dus zelf mee experimenteren. Nieuwsgierig? Klik hier!
Uit het onderzoek blijkt dat de proefpersonen niet in de gaten hadden dat de stem die ze door hun koptelefoon hoorden gemanipuleerd werd. Tegelijkertijd veranderde die stem wel hun humeur. Wanneer mensen een stem hoorden die wat vrolijker was gemaakt, werden ze ook vrolijker. En wanneer ze een stem hoorden die wat verdrietiger was gemaakt, werden ze ook verdrietiger.
“De relatie tussen de expressie en het ervaren van emoties is al lang een onderwerp van discussie binnen de psychologie,” stelt onderzoeker Petter Johansson. Dit onderzoek schept iets meer duidelijkheid en suggereert dat mensen naar hun eigen stem luisteren om te achterhalen hoe ze zich voelen.
Deze afbeelding laat zien hoe je stemgeluid van invloed is op je humeur. Afbeelding gemaakt door het onderzoeksteam.
In de toekomst zien de onderzoekers grote mogelijkheden voor de stemmen manipulerende software die ze ontwikkeld hebben. Zo kan deze bijvoorbeeld gebruikt worden om patiënten met stemmingswisselingen te helpen. Maar ook buiten de kamer van de psycholoog zijn er toepassingen te bedenken. Zo kan de software bijvoorbeeld gebruikt worden om de emotionele impact van liedjes die live worden gezongen, te vergroten.