Iedereen heeft het weleens meegemaakt: je zit in een vliegtuig op 10 kilometer hoogte en iemand in je buurt heeft een enorm onwelriekende wind gelaten.
Het gebeurde onlangs ook weer eens, maar ditmaal was het zo erg dat een passagier de stewardess op de stank opmerkzaam wilde maken. Zij deed dat via een servetje waarop ze de volgende boodschap schreef:
"Ik weet niet of je dit kunt omroepen, maar indien mogelijk, kun je dan zeggen dat degenen die scheten zitten te laten in de buurt van de rijen 10 tot 12 absoluut eens naar de dokter moeten."
Het briefje eindigt met de weinig subtiele opmerking: "Ze zouden namelijk weleens aarskanker kunnen hebben."
Het servetje met de niets aan de fantasie overlatende boodschap is op internet gezet door de dochter van de stewardess en gaat nu viral.
Het briefjeScheten zijn aparte dingen: Van jezelf kun je ze meestal goed hebben, verrek, ik ben er zelfs soms trots op vanwege de uitmuntende kwaliteit!
Echter, de scheten van anderen kunnen ons letterlijk onwel maken!
Persoonlijk ben ik dan ook van mening dat het ongepast en zeer onbeleefd is om in gezelschap scheten te laten, ga dan even naar de wc of zo. Zoveel moeite is dat toch niet?
@allone: Wijlen mijn vader heeft ooit een zware operatie ondergaan waarbij zo'n 25cm van zijn dikke darm werd verwijderd.
De scheten die deze man tot maanden later liet waren ronduit verschrikkelijk!
Ik zat eens bij hem in de auto toen hij een scheet liet. Ik draaide het raampje open en stak als een hond mijn hoofd buiten het raam, de stank was ondraaglijk!
Ik herinner me dat ik tegen hem zei dat hij hiermee naar het circus moest gaan!
Laatste edit 17-01-2016 10:06
SamuiAxe: Er zijn twee soorten scheten. De schieten die je bewust naar buiten perst en die geweldig op kunnen luchten.
Maar ook de scheten die je gewoon overkomen, die met geen macht ter wereld tegengehouden kunnen worden.
Daarvoor kan je niet even weggaan naar de wc want voor je daar bent is het concert al afgelopen!
Ik ben vaak verbaast hoe onbeschoft mensen het vinden als iemand een scheet laat.
Ik vind het vaak heel onbeschoft dat iemand het onbeschoft vindt.
Want veel mensen, heel veel mensen hebben last van darm problemen. Een persoon die bijvoorbeeld lactose intolerant is kan heel veel scheten laten als ze een keer per ongeluk iets verkeerd gegeten hebben wat melk oid. bevat.
Wat moet die persoon dan? Maar niet vliegen? Dure grap, want de verzekering betaald vast niet je duizenden euro's terug omdat het de ei salade blijkbaar ook yoghurt bevatte.
Ook hebben sommige mensen een medische aandoening die er voor zorgt dat ze heel vaak scheten laten.
Een vriend van mij heeft grote problemen met dingen in het openbaar te doen omdat er dan mensen zijn die niks van zijn medisch handicap weten, en hem dan heel boos aankijken als hij een scheet laat. Hij kan er niks aan doen, hij voelt het niet eens.
Hij rijdt liever met een vriend 2 dagen met de auto dan even een uurtje met het vliegtuig.
Hij gaat niet naar een concert, film, restaurant, met de trein, naar een winkelcentrum. Niet omdat hij het niet kan, maar gewoon omdat vreemde omstanders zich onbeschoft gedragen als hij per ongeluk weer een scheet laat.
@Umpie: Jouw vriend is klaarblijkelijk toch wel een uitzondering. Mijn broer heeft ook PDS maar loopt echt niet de hele dag scheten te laten.
Bovendien heb jij makkelijk praten, jij weet wat er mis is met jouw vriend. mensen die hem niet kennen weten dat niet, die horen enkel een scheet en als het een beetje tegenzit zitten ze een poosje in andermans stank.
Gemiddeld laten wij zo'n 15 scheten per dag, daar is niets mis mee, dat is natuur. Maar ingeval je 'm aan voelt komen is het toch wel zo beleefd om je even af te zonderen.
Ik ben het met je eens dat het een bijzonder vervelend probleem is voor jouw vriend, maar mensen die schetenlaters onbeschoft vinden, onbeschoft vinden? Dat is toch wel heel erg de omgekeerde wereld beste Umpie.
Umpie: Ik vraag mij af of jouw flatulerende vriend medicatie gebruikt om gasvorming in de darmen tegen te gaan? Er zijn inmiddels legio medicijnen die kunnen helpen bij excessieve gasvorming:
Je kunt bij de drogist of bij je huisarts terecht voor middelen om gasvorming en flatulentie te bestrijden. Denk hierbij onder meer aan:
Daslook Homeopathische Daslookdruppels van A. Vogel tegen gasvorming.
Norit Speciaal behandelde, absorberende koolstof die flatulentie tegengaat.
Rennie Deflatine Rennie gaat gasvorming tegen en voorkomt zodoende stinkende scheten.
Iberogast Vloeibaar, homeopathisch c.q. fytotherapeutisch middel tegen winderigheid.
Alfa-galactosidase Een enzym/eiwit dat in verscheidene medicijnen tegen winderigheid zit (Preflatine-OK®, Jarro Zymes Plus e.a.).
Rifaximine Een antibioticum dat werkzaam is tegen Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) en het laten van winden.
Bismuth subsalicylaat Een zout dat sulfiden bindt en zodoende de stank van scheten verbloemt.
Als zelfs medicijnen op doktersrecept niet helpen, kan er sprake zijn van een onderliggende darmaandoening zoals obstipatie, schimmelinfectie of Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). In dat geval kan een geur-absorberende onderbroek met actieve kool wellicht dienstdoen. Dus je ziet, ook voor jouw vriend bestaan er middelen die het leven aangenamer kunnen maken.. Ook voor degenen die in zijn nabijheid vertoeven
@botte bijl: Vooral groenten die veel koolhydraten bevatten zijn berucht om de bijzonder onwelriekende gassen die ze produceren. Maar de ene persoon heeft er meer last van dan de ander.
.
Laatste edit 18-01-2016 22:43
@botte bijl: Bij mijn vader is indertijd ook een flink stuk van zijn dikke darm verwijderd, was een zware operatie. Ben je er helemaal bovenop gekomen lieverd?
Zelf heb ik diverticulose en had eens een abces van 12cm in mijn darm, (diverticulitis). Na ziekenhuisopname werd mij geadviseerd om ook een stuk weg te laten halen. Omdat er diverse risico's aan verbonden waren, o.a. impotentie, heb ik dat geweigerd. Ik vond mezelf nog te jong om dat risico aan te durven.
Zo heel af en toe voel ik dat er weer iets zit te broeien, ik herken de symptomen natuurlijk feilloos inmiddels. Ik ga dan direct een antibioticakuur beginnen en ben er dan meestal met een paar dagen vanaf.
Ik vind het nog steeds te prefereren boven een risicovolle operatie
.
Laatste edit 18-01-2016 22:56
SamuiAxe:
spijsvertering werkt 'anders' dan vroeger, houd daar rekening mee, en er valt mee te leven....
verbaasde laatst wel iemand met de opmerking: 'als ik nu niet meteen naar de wc ga, dan moet ik zo kotsen'....
(de 2 stukken darm die er nog zijn, die bewegen niet altijd helemaal synchroon, dan perst het ene stuk naar boven en het andere naar beneden). rustig ademhalen en 'ontlasten' is de beste oplossing om de boel weer rustig te krijgen. maag en slokdarm 'in de achteruit' is een goede tweede
aan.