de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump zei na de aanslag in San Bernadino dat hij als president alle moslims wil verbieden de VS in te komen. Dit schoot de Schotse actievoerder Suzanne Kelly in het verkeerde keelgat. Om te voorkomen dat Trump ooit naar het Verenigd Koninkrijk zou komen, startte ze een online petitie. In een mum van tijd verzamelde Kelly 570.000 handtekeningen, reden waarom het Britse Lagerhuis maandag over de kwestie debatteerde.
Wat betreft steun voor de oproep om Trump tegen te houden, is er weinig kans dat hij iets te vrezen heeft. Maar dat het onderwerp leeft, is wel duidelijk. Velen redeneren dat Trump niet veel anders is dan haatzaaiende predikers van geweld, en die komen het land niet meer in. Voorstander en Labour-parlementariër Tulip Siddiq: ‘Sinds hij dat heeft gezegd, is het aantal geweldsdelicten tegen moslims in de VS flink gestegen. We moeten inzien dat zijn taalgebruik geweld uitlokt en we moeten ons afvragen of we met hem niet zulke haat ons land in importeren’.
Er is wel een nadeel aan het weigeren van een politicus: De politicus krijgt ontzettend veel media-aandacht. Zo ging dat ook met Geert Wilders, die in 2009, omringd door tientallen journalisten, op het vliegveld Heathrow werd teruggestuurd. Wilders was uitgenodigd door een lid van het Hogerhuis om zijn film Fitna te komen laten zien. Later bleek de weigering juridisch ook onterecht. Dit alles maakte Wilders slachtoffer. Labourparlementslid Paul Flynn: ‘Het hielp Wilders zelfs zijn anti-islam-ideeën te verspreiden. Het laatste wat we met Trump moeten doen, is een slachtoffer van hem maken’.
Premier Cameron ziet niet veel in een verbod. ‘Zijn opmerkingen zaaien verdeeldheid, ze zijn dom en verkeerd. Maar als hij ons land zou bezoeken, zouden we juist als één man tegen hem in kunnen gaan’. Trump, die half Schots is en die miljarden in Schotland heeft geïnvesteerd en er meerdere luxe hotels en golfresorts bezit, heeft gedreigd geen geld meer te investeren. Bovendien ‘laat het Verenigd Koninkrijk zien dat ze tegen de vrijheid van meningsuiting is’.