Het lijkt ongelofelijk, maar ingenieurs van de Amerikaanse staat New York willen de Niagara watervallen droogleggen. Ze willen bruggen in de buurt van de waterval repareren en dat gaat makkelijker als er even geen snelstromend water is.

Het droogleggen van de waterval lijkt onmogelijk, maar het is in 1969 ook al gedaan. Toen wilden geologen de rotsen onder de waterval onderzoeken. Ze wilden onder meer weten of de rotswand instabiel kan worden door erosie.

De Niagarawatervallen bestaan uit drie delen, de Bridal Veil Falls, de American Falls en de Horseshoe Falls. Tussen de Amerikaanse watervallen en de Canadese Horseshoe Falls ligt een eiland die de watervallen scheidt. De ingenieurs willen de waterstroom met een dam omleiden naar de Canadese zijde. Dat is relatief eenvoudig, omdat veruit de grootste watermassa toch al via de Canadese waterval loopt, meldt CNN.

De staat New York heeft nog geen beslissing genomen of de watervallen inderdaad worden drooggelegd. De bruggen, die het eilandje tussen de watervallen toegankelijk maken, zijn toe aan groot onderhoud of moeten worden gesloopt. Als de plannen doorgaan, komen de Amerikaanse watervallen 5 maanden droog te liggen.
Foto