Kip Jip, die als experiment in de hal van de Amsterdamse Theaterschool zat, is terug naar een boerderij in Drenthe. Het dier werd maandagochtend ontvoerd; reden voor student Rick Busscher te stoppen met zijn onderzoek.

De kip was onderdeel van een onderzoek van de tweedejaarsstudent productie podiumkunsten die een discussie over voedsel op gang wilde brengen. Via een poll kon worden besloten of de kip eind van de week geslacht zou worden of niet.

Dat de discussie los is gekomen, werd wel duidelijk toen iemand van stichting Comité Dierennoodhulp maandag de kip in een koffer ontvoerde, naar eigen zeggen om de kip te redden. ‘Geen theater ten koste van een kip', meldde de ontvoerder op een in het kippenhok achtergelaten briefje. Een baliemedewerkster alarmeerde de politie, waarna de ontvoerder, een vrouw, kon worden aangehouden op de Plantage Kerklaan. De kip werd terugbezorgd op school.

Busscher werd na het voorval direct gebeld. Vanwege de ophef besloot de student dat het genoeg was: de kip mocht terug naar zijn grootvader in Drenthe. ,,Jip was bedoeld als trigger om de discussie aan te zwengelen. Dat is meer dan gelukt”, zegt Busscher.

Ook stichting Comité Dierennoodhulp juicht het starten van een discussie toe, ,,maar doe dat alleen niet over de rug van een dier”. ,,Om mensen door stemgedrag te laten beslissen of een dier blijft leven of geslacht moet worden, is puur dierenmisbruik”, aldus de stichting in een verklaring.

Overigens vond 66 procent van de deelnemers aan de peiling dat de kip mocht blijven leven.