Een 45-jarige vrouw uit het Britse Christchurch moet van een rechter in Groot-Brittannië een verplichte boete van 190 euro betalen, omdat zij al rijdend in haar Volkswagen Golf met twee handen van het stuur een banaan pelde. Volgens de politie heeft Elsa Harris met haar gedrag andere weggebruikers in gevaar gebracht.
Elsa Harris, zo melden Britse media, is woest vanwege de in haar ogen 'absurde' en 'kromme' uitspraak. ,,Dit is met voorsprong de allerduurste banaan die ik ooit heb gegeten'', vertelt ze aan de tabloid Daily Mail. Ze moet niet alleen de flinke boete betalen, maar heeft ook een aantekening in haar rijbewijs gekregen. Als ze in de toekomst eenzelfde overtreding begaat, moet ze zeer waarschijnlijk een veelvoud van de 190 euro betalen.

De vrouw werd op 9 juni 2015 gesnapt toen ze achter het stuur een banaan verorberde en korte tijd later ook nog een appel. Een agent hield haar aan, omdat ze gevaarlijke rijgedrag vertoonde en zonder handen aan het stuur reed. De boete die Harris kreeg was op dat moment 130 euro. De overtreedster weigerde te betalen en ging in hoger beroep in de hoop dat een rechter zou oordelen dat ze geen overtreding maakte. ,,Toen ik werd aangehouden was de banaan nog niet eens tot halverwege gepeld. Ik ben de vrucht pas gaan opeten na mijn aanhouding. En ik heb nooit het idee gehad dat ik iets fout deed. Want zó erg is het toch niet om in de auto iets simpels als een banaan te eten.''

Pech voor Elsa: de rechter besloot haar in hoger beroep een 60 euro hogere boete op te leggen. Volgens justitie reed ze wel degelijk roekeloos en had ze, terwijl ze de banaan at, geen oog voor andere weggebruikers. ,,Stel je voor als ze iemand had aangereden'', aldus de rechter.

In Nederland is het volgens een woordvoerder van de landelijke politie-eenheid wettelijk niet verboden om een banaan in de auto te eten. ,,Puur het niet hebben van je handen aan het stuur is nog geen reden voor een proces-verbaal. Wel is van een overtreding sprake als de politie de inschatting maakt dat door het eten of het stuur niet vasthouden andere weggebruikers in gevaar worden of zijn gebracht. ,,Wie door het eten gaan slingeren over de weg zit natuurlijk fout. Maar verder: het maakt in principe niet uit wat je eet. Een banaan, sinaasappel , mandarijn of boterham: al rijdende eten mag best maar doe het in een voertuig liever niet met twee handen tegelijk.''