De 25-jarige Justin Smith uit Pennsylvania (VS) liep vorige winter na een feestje naar huis. Buiten was het ijskoud. Waarschijnlijk viel hij, waardoor hij bewusteloos raakte. Hij werd pas de volgende dag door zijn vader gevonden, die zijn laarzen uit de sneeuw zag steken. Hij rende naar zijn zoon, die blauw zag, en zocht naar een hartslag. Tevergeefs, zijn zoon bleek dood te zijn. De lijkschouwers waren al onderweg, maar er was één dokter die weigerde hem dood te verklaren. Justin dankt zijn leven nu aan die dokter.

21 februari vorig jaar werd Justin gevonden, nadat hij meer dan 12 uur lang in de vrieskou had gelegen. Het was vier graden onder nul en de straten waren bedekt met sneeuw. De hulpdiensten die arriveerden, konden niet anders dan vaststellen dat de jongen dood was. Vader Don belde naar zijn vrouw om te vertellen dat hun zoon er niet meer was. Het enige lichtpuntje dat hoop bracht was dokter Gerald Coleman, de spoedeisende hulp-arts, die op dat moment dienst had in het ziekenhuis.

Klinisch gezien is het heel simpel: je bent niet dood zolang je niet warm én dood tegelijk bent.
De dokter bedoelde hier het fenomeen mee, waarbij mensen waarvan de lichaamstemperatuur laag wordt gehouden weer tot leven kunnen worden gewekt. Hun organen komen door de koude in een soort slaapstand terecht.

Dokter Coleman gaf direct de opdracht om Justin, die meer dan 12 uur daarvoor zijn laatste adem had uitgeblazen, te reanimeren. Coleman bleek gelijk te hebben en slaagde er met zijn team in Justin weer tot leven te wekken. Dit lukte nadat hij met de helikopter was overgevlogen naar een ander ziekenhuis, waar hij aan een machine werd gelegd die zijn bloed opwarmde en met zuurstof verrijkte, voordat het terug zijn lichaam in werd gepompt.

Na 90 minuten aan het apparaat te hebben gelegen, begon het hart van Justin weer te kloppen. Het duurde nog twaalf dagen voordat hij wakker werd en hij verloor al z’n tenen en zijn twee pinken, maar kan alles een jaar later nog navertellen. Tijdens de persconferentie liet hij blijken ontzettend dankbaar te zijn.
Filmpje