Welgestelde mannen in Arabische Golfstaten hebben een nieuwe manier gevonden om hun rijkdom te tonen. Op de foto met hun cheeta ‘huisdier‘ is een nieuwe trend die de laatste jaren snel gegroeid is. En niet alleen jachtluipaarden een gewild statussymbool, ook andere grote katten zoals leeuwen en tijgers gaan als warme broodjes over de toonbank.
National Geographic gaf in 2012 al aan dat er op grote schaal gehandeld wordt in wilde cheetajongen. Deze dieren worden uit het wild geroofd en via de Hoorn van Afrika naar Yemen gesmokkeld. Van daaruit worden de dieren verder verscheept naar rijke oliestaten. Daarnaast is er ook een levendige handel in gefokte exotische dieren.
Patricia Tricorache deed onderzoek naar de illegale handel in jachtluipaarden.
“De aantallen zijn alarmerend. Sinds 2005 heb ik 250 gevallen van illegale handel gedocumenteerd met in totaal zo’n 1000 jachtluipaarden. Er is me verteld dat in de afgelopen twee weken twee ‘koppels’ met 30 cheetajongen in Yemen klaar stonden om verscheept te worden naar de Golfstaten.”
VICE maakte deze reportage over de bizarre handel in dieren.
The Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Faunda and Flora (CITES) heeft nieuwe stappen ondernomen om de illegale handel in jachtluipaarden te stoppen. Twee jaar geleden veroordeelde CITES de Golfstaten al omdat deze te weinig ondernamen om de handel te stoppen. Als reactie op de veroordeling werd er een workshop georganiseerd. In de nieuwe plannen van CITES wordt opgeroepen tot betere handhaving van de bestaande wetgeving. Ook moet er door middel van campagnes meer bewustzijn gecreëerd worden over de illegale handel en de risico’s die men loopt wanneer men hierbij betrokken is.
Naar schatting leven er nog maar zo’n 7.000 jachtluipaarden in het wild. Dat is een vermindering van maar liefst 93% sinds 1900. The International Union for Conservation for Nature besloot daarom vorig jaar om de status van de jachtluipaard te verhogen naar ‘kwetsbaar’.