Opmerkelijk dierennieuws uit Rwanda: Twee jonge gorilla’s, Rwema en Dukore, hebben vallen van stropers onklaar gemaakt. Dit bijzondere gedrag is nooit eerder opgemerkt. Ze deden dit vlak nadat een babygorilla van hun groep in een soortgelijke val was omgekomen.

John Ndayambaje, een medewerker van het Karisoke Research Center, heeft het jonge stel gezien en gefotografeerd. Toen hij door het bos struinde om vallen van stropers op te sporen en te ontmantelen, werd hij door de grote zilverrug Vubu tot stilstand gemaand. Een paar tellen later renden Rwema en Dukore naar een val. Binnen korte tijd hadden ze die weten te ontmantelen. Vervolgens wisten ze nog een val, die Ndayambaje niet eens had gezien, te slopen.

Het ging volgens Ndayambaje zo gesmeerd dat het nauwelijks de eerste keer kan zijn geweest dat vallen door berggorilla’s gedemonteerd werden. Volgens het Karisoke Center wisten de gorilla’s precies hoe ze het aan moesten pakken. ‘Ze deden het, en vertrokken weer’.

Stropers zijn niet uit op gorilla’s. De vallen worden voor ‘bush meat’ gezet, bijvoorbeeld antilopenvlees. De antilopen stappen op een lijn van ijzerdraad en komen vervolgens vast te zitten in bamboetakken. De antilopen en andere dieren zitten soms dagenlang vast voordat ze door de stropers opgehaald worden.

Medewerkers van het Karisoke Research Center, gefinancierd door het Diane Fossey Gorilla Fund, halen zoveel mogelijk vallen weg. Ze stellen nooit aan de dieren te hebben getoond hoe de vallen precies ontmanteld moeten worden. ‘We leren het ze niet. We bemoeien ons zo min mogelijk met ze omdat we hun natuurlijke gedrag niet willen beïnvloeden’.