In Australië is een man veroordeeld tot negen jaar cel voor poging tot moord op zijn vrouw. Hij dacht dat huurmoordenaars haar hadden gedood, maar kreeg de schrik van zijn leven toen ze hem ermee confronteerde dat ze nog leefde. Daarna gaf ze hem aan bij de politie.

Balenga Kalala betaalde ruim 6200 euro om zijn vrouw Noela Rukundo te laten vermoorden. Dat moest vorig jaar februari gebeuren toen zij in Burundi was voor de begrafenis van haar stiefmoeder.

Rukundo, die samen met Kalala drie kinderen heeft en uit een eerder huwelijk vijf, werd naar eigen zeggen ontvoerd voor haar hotel in Burundi. Ze werd naar een geheime locatie gebracht, waar ze van haar kidnappers te horen kreeg dat ze van haar man de opdracht hadden gekregen om haar te vermoorden. Ze voegden daaraan toen dat ze dat niet wilden doen omdat ze een vrouw was en omdat ze haar broer kenden.

Ze lieten Rukundo gaan en gaven haar opnames van telefoongesprekken mee waarin de moord werd gepland, en afschriften van Kalala's betaling.

Thuis in Melbourne kreeg Kalala te horen dat de moord was uitgevoerd en vertelde hij vrienden en kennissen dat zijn vrouw was omgekomen bij een tragisch auto-ongeluk in Burundi. De Afrikaanse gemeenschap verzamelde zich bij Kalala thuis, om hem zowel mentaal als financieel te steunen.

Nadat de laatste belangstellenden de woning hadden verlaten, confronteerde Rukundo haar man. "Toen ik de auto uitstapte, zag hij me meteen", zei ze in een interview met de BBC. "Hij greep naar zijn hoofd en riep: 'Zijn het mijn ogen? Is het een geest?'."

Aanvankelijk ontkende Kalala dat hij zijn vrouw had willen laten vermoorden, maar in september gaf hij voor de rechtbank toch toe dat hij schuldig was. Hij dacht dat ze hem bedroog en wilde haar daarom straffen.

"Ik wist dat hij gewelddadig was", zei Rukundo. "Maar ik had nooit gedacht dat hij me zou kunnen vermoorden. Ik hield met heel mijn hart van deze man."

De rechter hield bij de uitspraak rekening met Kalala's moeilijke jeugd in een door oorlog verscheurd Afrika. En met het feit dat zijn vrouw en kind in de Democratische Republiek Congo werden vermoord toen Kalala 24 jaar was.

Volgens Rukundo's zoon Fostin leeft zijn moeder nog altijd in angst. De zoon is erg van slag van wat er is gebeurd. "Ze werkt voor ons, ze voedt ons, ze kleedt ons... en dat alles deed ze ook voor hem."

"Ik keek naar hem in de rechtszaal, maar ik zag geen man. Want ik geloof niet dat een echte man zoiets kan doen", zei Fostin. Foto