De zoon van de Nieuw-Zeelandse Liz Simpson was al dertig jaar vermist. Ze was er dan ook van overtuigd dat hij niet meer leefde. Tot ze plots een telefoontje kreeg van zoonlief. Hij zat in de penarie en had hulp nodig.
Francis Edward Strange (56) verhuisde dertig jaar geleden vanuit Nieuw-Zeeland naar Sydney. Sindsdien had hij niets meer van zich laten horen. Toen hij belde, kon zijn moeder bijna niet geloven dat het haar zoon was. “We dachten hier allemaal dat hij was overleden,” aldus zijn moeder. Zijn broer Gerard dacht dat het om een grap ging.
De reden van het telefoontje was niet zo fijn: Strange wordt verdacht van diefstal van goud en materiaal in Kenia ter waarde van 374.512 euro en riskeert een gevangenisstraf van zeven jaar. Aan zijn moeder vertelde hij hoe zwaar het leven in een Keniaanse gevangenis is. Zo probeerde een celgenoot hem tot twee keer toe te wurgen. Hij smeekte om hulp.
Strange vertrok in 1981 naar Australië en ging in 1992 naar Tokio om leraar Engels te worden. Daarna verhuisde hij naar Kenia om te helpen bij de uitbouw van een mijnstad. In februari vorig jaar werd hij samen met zijn zakenpartner opgepakt voor diefstal. Zelf zegt hij slachtoffer te zijn geworden van mensen met geld die de politie en justitie onder druk gezet hebben.