Onbevreesd en zonder (lang) te twijfelen, sprongen vier mannen dinsdagmiddag achter een te water geraakte auto aan in Amsterdam. Zij hebben daarmee vermoedelijk een moeder en haar kind van de verdrinkingsdood gered. Toch blijven ze er heel nuchter onder.

De ongelukkige automobiliste wilde gistermiddag rond 15.45 uur haar auto parkeren aan de Sloterkade. Maar de auto schoot door en belandde in het koude water. Onafhankelijk van elkaar doken vier mannen er achteraan. Ze kennen elkaar niet. En toch weten ze dankzij een knap staaltje teamwork de vrouw en haar kind uit de auto te krijgen. Ze doen vandaag hun verhaal bij stadszender AT5.

"Ik had meteen een reflex: auto in het water, dan is het waarschijnlijk foute boel", zegt Ruben Abrahams, die in de omgeving werkt. "Ik ben naar een gereedschapskist gerend, heb een hamer gepakt en rende naar buiten. Daar hoorde ik een dame schreeuwen dat er een kind in de auto zat."

"Dus ik trek m'n kleren uit, pak een steen en spring het water aan", vult Reinier Bosch hem aan. "Geen idee hoe ik aan die steen kwam, maar ik heb er hard mee op de ruiten van de auto geslagen." Dat lijkt eerst tot niets te leiden, maar terwijl de auto steeds sneller onder water verdwijnt, lukt het de mannen toch om de achterruit kapot te slaan. Zo kunnen moeder en kind toch nog op tijd ontsnappen. Dat tot opluchting van Abrahams die even de paniek voelde 'dat het misschien niet zou lukken'.

Binnen twee minuten op het droge
"Ik dacht dat het langer duurde, maar volgens de politie stonden we binnen twee minuten alweer op het droge", zegt Wietse Mol, een van de andere 'helden'. "Voor mijn gevoel heb ik alleen al tien minuten op het droge staan kijken naar de anderen, voordat ik erin dook."

De mannen blijven koel onder de reddingsactie en zien zich zeker niet als helden, zegt Abrahams. "Ik denk dat iedere gezonde jongeman in het water zou zijn gesprongen. Het is denk een natuurlijke reactie." En dan terecht trots: "Ik denk dat we gewoon een goede daad hebben verricht."
Foto