Hij was de eerste Japanse politicus die geheel ongebruikelijk een hele maand met vaderschapsverlof ging - om zogenaamd zijn vrouw bij te staan. Hij gebruikte het verlof echter niet om luiers te verschonen, maar om vreemd te gaan. Vrijdag kondigde hij zijn vertrek aan.

De 35-jarige liberale politicus Kensuke Miyazaki haalde wereldwijd het nieuws omdat hij een voor Japanse begrippen zeer royaal vaderschapsverlof opnam. Slechts 2 procent van de kersverse Japanse vaders in het bedrijfsleven neemt überhaupt verlof op. De politicus kreeg vanuit conservatieve hoek veel kritiek over zich heen: want mannen horen toch niet voor kinderen te zorgen?

Maar Miyazaki hield voet bij stuk en won zelfs de sympathie van president Shinzo Abe. Hij kreeg zijn verlof. Hij gebruikte het alleen voor andere doeleinden dan luiers verschonen, zijn kind heen en weer wiegen of flesjes geven.

Vandaag kondigde hij daarom zijn vertrek aan. Een weekblad had zijn affaire met een 34-jarig bikinimodel en kimono-ontwerpster onthuld. In januari, bij de opening van het Japanse parlement, hielp de vrouw Miyazaki en andere politici in hun ceremoniële pakjes. Daar sloeg de vonk over.

"Ik heb mijn vrouw iets gruwelijks aangedaan", zei Miyazaki berouwvol buigend op nationale televisie. "Het spijt mij heel, heel, heel erg dat ik mijn vaderschapsverlof op deze roekeloze manier heb ingevuld."
Foto