Een 58-jarige vrachtwagenchauffeur die maandagmiddag op de Belgische snelweg een beroerte kreeg achter zijn stuur, heeft een ramp voorkomen. Met hulp van de politie slaagde de man er zélf in om zijn op drift geraakte vrachtwagen - die op cruisecontrol stond - 17 kilometer verderop veilig aan de kant te zetten.

De man uit Eernegem reed maandagmiddag rond 13.00 uur op de E40 ter hoogte van Oostkamp, toen hij zich ineens niet lekker voelde worden. De chauffeur bleek een beroerte te hebben en was daardoor grotendeels verlamd. Het gevolg was dat hij zijn op cruisecontrol rijdende 44 ton zware truck niet meer kon stoppen.

De man slaagde er ondanks een acuut spraakgebrek wel in de politie te bereiken. Agenten vingen hem 11 kilometer verderop bij Jabbeke op. ,,We hebben hem meteen met drie politiewagens omsingeld, zodat andere wagens niet in de buurt konden komen'', zei een politiewoordvoerder.

Pogingen van de chauffeur om zijn handrem aan te trekken leken op niets uit te draaien, tot hij na een kilometer of 6 alsnog zijn hand om de rem wist krijgen. Enkele paaltjes moesten het daarna ontgelden, maar uiteindelijk kwam het gevaarte vlak voor enkele auto's die op de vluchtstrook stonden tot stilstand. Een traumahelikopter van de Mobiele Urgentiegroep (MUG) bracht de man vervolgens in allerijl naar een ziekenhuis.

Volgens zijn werkgever Hollevoet-Lidou uit Ichtegem gaat het inmiddels een stuk beter met de onfortuinlijke man. ,,Wat er gebeurd is, is nog onduidelijk. We zijn opgelucht dat een zwaar ongeval vermeden is. Dit had veel erger kunnen aflopen", zegt Christine Lidou.

Volgens neurologen komen zulke ongevallen gelukkig niet vaak voor. ,,Maar het specifieke aan een beroerte is dat die zich plots voordoet. Het kan dus in principe overal en altijd gebeuren", meldde een woordvoerder van de afdeling Neurologie aan het ziekenhuis van Leuven. Een beroerte komt voor wanneer er in een bepaalde zone van de hersenen plotseling een zuurstoftekort optreedt. ,,Afhankelijk van de zone uit zich dat op verschillende manieren. Dat kan zijn door krachtverlies, gevoelsverlies of zelf het verlies van zicht of spraak.''