Het 3-jarig zoontje van Adele werd in Disneyland gefotografeerd met een prinsessenjurkje aan. De zangeres kreeg een berg kritiek over haar heen. Maar hoe erg is het, je zoontje in een jurk?
Daar zit-ie dan. De 3-jarige Angelo in een jurkje van Anna uit Frozen in een buggy in Disneyland. Iemand maakte er een foto van en zette die op internet. "Dat zou ik dus nooit doen hè, m'n zoon in een prinsessenjurk", staat in een van de vele reacties bij de foto. Sommigen staan hem bij, anderen vinden het juist goed. "Als het jochie maar gelukkig is."
Maar waarom zou het erg zijn? Pedagoge Sieneke Brouwer zegt dat het ervan afhangt. "Als het incidenteel is, is er geen probleem. Het hoort bij het fantasiespel van het kind. Hij wil brandweerman zijn, of Zorro, maar dus ook een prinses. Dat moet je lekker laten gaan", adviseert ze.
Kinderpsycholoog en seksuoloog Sanderijn van der Doef vindt het 'totaal geen probleem'. "Zeker als kinderen 3 of 4 zijn, dan ze zijn ze de ene dag een jongetje en de andere dag een meisje. Dan zijn ze zich er nog helemaal niet van bewust dat ze de rest van hun leven een jongetje of meisje zijn. Je beperkt juist hun creatieve denken. Maak er geen issue van."
Vaak is het meer de buitenwereld die het gek vindt. Maar daar moeten ouders zich niks van aantrekken, zeggen de deskundigen. Ze moeten gewoon naar het kind luisteren, ook als hij wat ouder is, zegt Van der Doef. "Steun je kind. En als het bijvoorbeeld van de school niet mag dat je zoon een jurkje draagt, dan moet je dat uitleggen. Dat-ie dan thuis wel in meisjeskleren mag lopen."
De boodschap van Van der Doef is dat ouders moeten luisteren naar hun kinderen. En hen moeten steunen. "Ik denk dat Adele alleen maar een hele goede moeder is als ze dit doet."
Anders is het als het haar besluit is en niet van het jongetje, zegt Sieneke Brouwer. "Dat ze een punt willen maken en het jongetje niet volgens een rolpatroon wil opvoeden, zeg maar. Da's vaak geprobeerd, maar ik vraag me af of het goed is. Want wil dat jochie er zelf wel zo bij lopen?" Volgens Van der Doef merken ouders het snel genoeg als een kind het niet wil. "Dan maakt-ie dat wel duidelijk."
Het kan ook nog zijn dat zo'n jongetje echt in het verkeerde lichaam is geboren. Van der Doef: "Dat is natuurlijk wel waar ouders bang voor zijn. Ze raken in de stress dat hun kind een genderprobleem heeft. Maar dat hoeft helemaal niet." En als dat wel zo is, moeten ouders hun kind altijd steunen. Zeker niet afwijzen of proberen te veranderen, zeggen de deskundigen. Er zijn tal van genderklinieken die ouders in dat geval kunnen helpen en informeren.