Op het terrein van het voormalige dierenpark in Wassenaar is een eenzame slingeraap aangetroffen. Het dierenpark is al meer dan dertig jaar gesloten. De situatie is aan het licht gekomen door een filmpje van StukTV.
StukTV publiceert met regelmaat video’s op YouTube. Op de beelden is te zien hoe de videomakers het park in het donker betreden en tot hun grote schrik op een aap stuiten in een van de verblijven. “Daar hadden ze totaal niet op gerekend. Ze hadden er niet bepaald een goed gevoel bij toen ze het dier daar zagen”, laat een woordvoerder van StukTV weten.
De beelden zijn direct doorgespeeld naar Stichting Aap. Die zijn bij het zien van de beelden ook geschrokken. “Een aap in zijn eentje is zielig”, zegt een woordvoerder. De stichting blijkt al eerder contact met de eigenaren van de aap te hebben gehad, maar die stellen geen behoefte te hebben aan inmenging van de stichting. Bovendien controleert de inspectie de situatie met enige regelmaat en de verzorging is goed. De eigenaar heeft een ‘ontheffing voor het leven’ voor het houden ervan.
De eigenaar van het park, Louwman Group, heeft een verklaring rondgestuurd. Daarin staat dat twee zeldzame withoofdspinapen sinds 1959 op het park bivakkeren. Bij de sluiting in 1985 is besloten om de dieren daar oud te laten worden. ‘Hun verblijf is gesitueerd op een groot eiland van circa 18 meter met 5 grote bomen. Decennia lang zijn beide apen door dezelfde verzorgers met zeer grote toewijding verzorgd’, zo staat er in de verklaring. Een van de apen is kort geleden op 60-jarige leeftijd is overleden. Dat is een exceptioneel hoge leeftijd, gemiddeld worden de dieren 33 jaar oud. De eigenaren betreuren de ophef en laat weten dat de aap veel stress heeft ondervonden van vreemde mensen om zich heen.
Filmpje