Hij is wereldberoemd en maakte overal ter wereld kunst met graffiti: de Britse artiest Banksy. Al die jaren was zijn ware identiteit onbekend. Tot nu. Wetenschappers zeggen dat ze met behulp van een wiskundig model hebben ontdekt wie zich verschuilt achter de alias Banksy.

'Geografische profilering' noemen de onderzoekers van Queen Mary-universiteit in Londen hun techniek. Zij verzamelden alle plaatsen waar Banksy zijn kunst maakte en rekenden aan de hand daarvan uit op welke plek de graffiti-artiest woonde.

Banksy's echte naam is Robin Gunningham, concludeerden de wetenschappers. Die naam werd al eerder in verband gebracht met de graffiti-artiest. In 2008 schreef de Britse tabloid Mail on Sunday al eens dat ene Gunningham uit Bristol de wereldberoemde kunstenaar was.
Die observatie was het startpunt voor het onderzoek van de Britse wetenschappers. Zij selecteerden 140 werken van de graffiti-artiest, zogenoemde hotspots. Die hotspots werden gelinkt aan pubs, speeltuinen en woningen in Bristol.

De techniek die zij toepasten wordt normaal gebruikt bij het in kaart brengen van epidemieën en het vinden van broedplaatsen van wilde vleermuizen. Maar geografische profilering is volgens de wetenschappers ook nuttig bij het lokaliseren van terrorisme-verdachten.