De Chinese Vereniging van Televisiefictieproducenten verbiedt voortaan homoseksuele relaties in tv-fictie. Of die nu via de ether, de kabel of online wordt uitgezonden.

De vereniging publiceerde de nieuwe richtlijnen op 31 december 2015, maar dat raakte nu pas bekend. De webreeks 'Addicted' werd onlangs nog offline gehaald. De serie leeft verder op YouTube, maar de videosite is geblokkeerd in China.

Niet alleen homoseksualiteit en holebirelaties zijn voortaan taboe. Ook buitenechtelijke affaires, onenightstands en relaties met minderjarigen mogen niet meer worden uitgezonden. "Geen enkele fictiereeks op televisie zal abnormale seksuele relaties en abnormaal seksueel gedrag tonen. Onder meer incest, homoseksuele relaties, seksuele perversie, seksueel geweld, seksueel misbruik, seksuele aanvallen enzovoorts."

Het imago van China moet in fictie beschermd worden, de nationale eenheid moet gepromoot worden, feodalisme en bijgeloof zijn uit den boze en een exuberante levensstijl mag ook niet in beeld gebracht worden.

China haalde homoseks in 1997 uit de strafwet en in 2001 van de lijst van geestesziektes. Niettemin is openlijk over holebi's en transgenders spreken er moeilijk. LGBT-initiatieven werken er verhuld als gezondheidsorganisaties, wetenschappelijke studies maken gebruik van eufemismen.