Letterlijk. Elke keer als Leicester City FC scoort, zorgen de fans van de club ervoor dat de aarde beeft. Dat hebben studenten van de universiteit van Leicester ontdekt.
Geologiestudenten van de universiteit van Leicester deden de ontdekking ‘per ongeluk’ Ze hadden apparatuur om aardbevingen mee te monitoren geďnstalleerd in een school nabij King Power Stadium. Toen ze zich over de verzamelde gegevens bogen, ontdekten ze dat er opvallend veel kleine bevingen gemeten waren tijdens wedstrijden in dat stadion.
Al snel vielen de puzzelstukjes op hun plek. De apparatuur mat kleine aardbevingen die ontstaan door de energie die vrijkomt als fans van Leicester City na een goal van hun ploeg uit hun dak gaan. “Er was een correlatie tussen het exacte tijdstip waarop Leicester thuis scoorde en het moment waarop grote seismische signalen ontstonden,” vertelt student Richard Hoyle.
Zo resulteerde een doelpunt van Leicester City begin deze maand in een beving met een kracht van 0,1 op de schaal van Richter. De tegenstander van de voetbalploeg scoorde in diezelfde wedstrijd ook, maar de beving die daarop volgde was aanzienlijk kleiner. Waarschijnlijk omdat relatief weinig fans van de uitploeg in het stadion in Leicester hadden plaatsgenomen.
De krachtigste beving die tot op heden geregistreerd is en zijn oorsprong vindt in het voetbalstadium van Leicester City werd op 27 februari gemeten. Toen scoorde de ploeg het enige doelpunt van de wedstrijd in de 89e minuut. De fans gingen werkelijk uit hun dak en dat resulteerde in een beving met een kracht van 0,3 op de Schaal van Richter.
Het valt zeker niet uit te sluiten dat de aarde in Leicester in de nabije toekomst nog vaker beeft. Leicester City is namelijk op stoom dit seizoen.