Emine Erdogan, de echtgenote van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, heeft een storm van kritiek over zich heen gekregen na een uitspraak over harems. Zij noemde de harem ,,een leerschool die vrouwen voorbereidt op het leven".

De presidentsvrouw zei dat de harem een school was voor leden van de Ottomaanse dynastie. Zij riep met die uitspraken woedende reacties op social media over zich af.

Tijdens de Ottomaanse dynastie trouwden sultans vaak tientallen vrouwen, die aan het hof woonden. In de harem golden strenge regels, waaraan ook de sultan zich moest houden.

Zo waren er strikte voorschriften over de keuze van het onderwijs aan de haremvrouwen, die werden onderricht in literatuur, muziek en vreemde talen. Dat was allemaal echter uitsluitend omdat ze de sultan moesten vermaken, soms ook seksueel.

Dinsdag, op internationale vrouwendag, riep ook president Erdogan de woede van geëmancipeerde Turken over zich af, toen hij zei dat een vrouw ,,in eerste plaats een moeder" is.

Erdogan wordt al langer verweten dat hij de samenleving steeds meer islamitische waarden wil opleggen en de rechten van vrouwen wil inperken.