Fregat Huis te Warmelo, een 18de eeuws oorlogsschip uit Medemblik, is teruggevonden op de bodem van de Finse Golf. Het schip is 'uitzonderlijk goed bewaard'. Burgemeester Frank Streng is dolgelukkig met de vondst, en gaat zich nu beraden op de vraag wat Medemblik gaat doen met het schip.
Het waren twee puzzelstukken die per toeval in elkaar schoven. In Finland was rond 2006 een oud oorlogsschip gevonden, dat duidelijk niet aan Finland of de voormalige machtige marines van Zweden en Rusland toebehoorde. Maar aan wie dan wel?
In het Noord-Hollandse Medemblik vond lokaal historicus Peter Swart een oude zeekaart, waarop de locatie van een scheepsramp stond aangegeven, met als enige tekst daarbij: 'Hier is het Noord-Hollands oorlogsschip op gebleven 1715'.
Swart zag in de archieven dat er dat jaar maar één Noord-Hollands schip was dat niet terugkeerde van zijn reis, en dat was het fregat Huis te Warmelo. Gebouwd in Medemblik, met een Medemblikker bemanning aan boord. De gemeente-archivaris legde het lijntje met de Finse Maritieme Dienst, en al vrij snel kwam er een 'signaal' dat het kassa was, vertelt Frank Streng, burgemeester van Medemblik.
De bewuste locatie, de bodem van de Finse Golf ten zuiden van Finland, was precies de plek waar de Finnen een 'uitzonderlijk goed bewaard' oorlogsschip hadden gevonden. Medemblik hing het nieuws niet meteen aan de grote klok. ,,We wilden eerst goed onderzoeken of het echt dit schip was," zegt Streng. ,,Gelukkig bleek in het West-Friese archief enorm veel informatie beschikbaar. Zelfs de bouwtekeningen en de bemanningslijst waren er nog.''
Het fregat ligt op 62 meter diepte. Toen diepzeeduikers in 2014 naar het schip doken, zagen zij dat de houten constructie van het schip vrijwel intact is gebleven. Dat komt door het koude water, meldt de gemeente in een persbericht. Alle kanonnen staan zelfs nog op het dek.
Het schip is 35 meter lang en had oorspronkelijk drie masten. Daarvan staat er één nog overeind. Het fregat, in 1708 gebouwd, zou op een rots onder water zijn lekgeslagen en 'rechtstandig zijn gezonken'. Door de combinatie van afmetingen, bewapening, de locatie en 'de Hollandse scheepsbouwtraditie' durft de gemeente Medemblik met 95 procent zekerheid te stellen dat het gaat om het tot de Admiraliteit van West-Friesland behorende schip.
Het Finse onderzoeksbureau Subzone daalt deze zomer opnieuw af naar het schip, en probeert dan tot definitieve identificatie over te gaan. ,,Het meest wordt verwacht van de bestudering van de spiegel, de achterzijde van het schip. Die is traditioneel voorzien van ornamenten en de scheepsnaam.''
Wat Medemblik vervolgens met deze enorme rijkdom gaat doen? ,,Goeie vraag," zegt Streng. ,,Daar moeten we ons nog op beraden. Vandaag staan we stil bij deze unieke vondst, het laat zien dat we een enorm rijk maritiem verleden hebben. Dit is een geweldige dag voor Medemblik."