Ergens vandaag heeft Nederland 17 miljoen inwoners, één miljoen meer dan 15 jaar geleden. Maar of de zeventienmiljoenste een nieuwe baby is of een vluchteling: we zullen het nooit weten.

Dat zegt het CBS, dat al enkele weken aftelt naar 'de dag van 17 miljoen'. Persoonsgegevens krijgt het CBS niet in handen, dus het is onmogelijk om precies vast te stellen om wie het gaat. Vluchtelingen die net binnen zijn worden daarbij niet meegeteld, immigranten met een verblijfsvergunning wel.

De groei in het aantal Nederlanders is niet gelijk verdeeld over de steden, concludeert het CBS. Amsterdam groeide de afgelopen 15 jaar het hardst: daar kwamen ruim 100.000 extra mensen bij. Ook Utrecht, Den Haag en Almere maakten een flinke groei door. Tegelijkertijd nam in sommige Nederlandse gemeenten de afgelopen 15 jaar de bevolking juist af, vooral in Limburg. Zo verloor Heerlen 7700 inwoners in de afgelopen 15 jaar.

Met de toename van het aantal Nederlanders stijgt ook de bevolkingsdichtheid. In Nederland wonen gemiddeld nu 504 mensen per vierkante kilometer. Daarmee hoort Nederland tot de 20 dichtstbevolkte landen van de wereld. Daarbij zijn wel grote regionale verschillen. In Den Haag wonen 6344 inwoners op een vierkante kilometer, dat is daarmee de dichtstbevolkte stad. De Waddeneilanden zijn met 30 mensen per km² het dunst bevolkt.