Het laatste moment voordat je de crematieoven ingaat: angstaanjagend of juist rustgevend? Met slechts één ritje naar Shanghai kom je erachter hoe het voelt om gecremeerd te worden. Hoe het idee is ontstaan, is onduidelijk. Maar in de Chinese stad kunnen mensen aan den lijve een crematie ondervinden. Bezoekers liggen op een tafel. Na een korte pauze opent de oven en rollen de vlammen langzaam over je heen. Nadat je figuurlijk 'dood' bent gegaan, kruip je door een kleine cirkel terug. Alsof je opnieuw 'geboren' wordt. Lu Siwei probeerde de simulatie uit voor het oog van de pers. „Dit is een hele interessante ervaring. De simulator kalmeerde mij en liet me nadenken over de problemen in mijn leven.”

Een andere deelnemer, Ji Ruoxing, vond de attractie levensecht. „Wanneer alles zwart is, voelt het erg realistisch. Vooral in het begin, wanneer de deur naar de oven opent en je de geluiden binnenin hoort. Dat was behoorlijk eng, maar zodra ik verder naar binnen gleed, voelde het goed.” De organisatoren proberen met de attractie mensen voor te bereiden op hun dood, zodat ze alvast kunnen wennen aan 'afscheid nemen'. Eén ding is zeker: de attractie is zeker niet geschikt voor mensen met een zwak hart.

Voor de mensen die zich geen trip naar Shanghai kunnen veroorloven, maar wel willen weten hoe het cremeren er ongeveer uitziet: bekijk dit filmpje