Neem een foto van een 55-jarige van een halve eeuw geleden en je ziet een bejaarde. De huidige 55-plusser doet niet aan ouderdom. Ze spotten met de tijd, sporten zich suf en ze bezoeken festivals. Vier op de tien 'ouderen' voelen zich 10 jaar jonger dan ze zijn.
De ANWB bevroeg zo'n elfhonderd 55-plussers over hun levensstijl. 37 procent voelt zich 10 jaar jonger dan zij werkelijk zijn. En 70 procent voelt zich jonger dan de generatie boven hen zich voelde op dezelfde leeftijd. Ze gedragen zich er dan ook naar: 62 procent houdt van uitdagende fysieke activiteiten en liefst 87 procent van de 55-plussers doet aan sport. Die sporten zijn veelal de rustig-aan-varianten. Wandelen (58 procent) en fietsen (53 procent) zijn het populairst. Een kwart doet ook aan fitness en ook een kwart trekt baantjes in het zwembad. Een enkeling tart de wetten van het verval volledig en doet aan kungfu of kickboksen. 14 procent bezoekt te midden van de jeugd festivals.
De ANWB, die miljoenen oudere leden heeft, stelt dat de senioren in Nederland tot op hoge leeftijd actief blijven en niet van plan zijn om daar mee op te houden. Een blik in de boekwinkel geeft de trend weer, de strijd tegen het hulpbehoevende einde is trending. Boekjes als Hoe word je 100?, Jong blijven & Oud worden en Veroudering vertragen vliegen over de toonbank.
Hoogleraar sociologie Nardi Steverink van de Rijksuniversiteit Groningen is gespecialiseerd in onderzoek naar succesvol ouder worden. De bevindingen van de ANWB passen in het tijdsbeeld, beaamt ook zij. ,,We leven in een maatschappij waarin jong zijn meer wordt gewaardeerd dan oud zijn. Mensen groeien in hun beleving niet mee met hun leeftijd. Uit onderzoek blijkt dat veel ouderen zich gemiddeld 8 jaar jonger voelen. En naarmate je ouder wordt, neemt dat toe. Je vindt jezelf niet tot de groep ouderen horen, ook al behoor je daar wel toe. Dat geldt natuurlijk niet voor mensen die veel lichamelijke beperkingen hebben.
,,De groep die nu rond de 65 zit is een andere groep dan hun ouders. Ze zijn actiever, ze kleden zich anders, zijn met andere dingen bezig. Dat zet door, zolang ze gezond blijven. De groep tussen de 55 en 75 jaar is over het algemeen heel gezond. Daarna beginnen de lichamelijke problemen. Gemiddeld, want iedereen wordt anders oud. Mijn eigen vader is 91 jaar en hij sport nog. Maar dat is voor iedereen anders. Soms is iemand met 50 jaar helemaal op.
,,Al die beweging helpt wel,'' zegt Steverink. ,,Je blijft lichamelijk en geestelijk fit. Maar misschien nog belangrijker is om sociaal actief te blijven. Sociale relaties spelen een grote rol bij het gelukkig oud worden.''
86 procent van de 55-plussers wil zo lang mogelijk blijven doen wat ze altijd al deden, ondervond de ANWB. En nog zelfstandig ook. Maar niet iedere 55-jarige staat als een jonge god in de kickboksring. Bijna de helft van de ouderen vindt het soms (te) spannend om alleen naar buiten te gaan. Ze durven niet meer. En eenvijfde van de 55-plussers ziet daarom wel eens af van een activiteit.
Vandaag komt de ANWB met een app waarbij de fietsende, zeilende, en wandelende 55-plusser met één druk op de knop contact heeft met de ANWB Alarmcentrale. ,,We kregen het idee toen de Alarmcentrale 1,5 jaar geleden een telefoontje kreeg van een mevrouw vanuit het verzorgingshuis waar ze woonde. Ze kreeg niemand van het huis te pakken,'' zegt Ad Vonk van de ANWB.
De Alarmcentrale kijkt dan in het dossier en kan medische zorg regelen, of gewoon de familie bellen. De app geeft de exacte locatie aan van degene die alarm slaat. ,,Het is voor de actieve groep. Mensen die zeilen. In hun eentje door de bossen wandelen. Wat als er dan iets gebeurt? We hopen dat met de app mensen langer actief blijven.''