De eindeloze reeks chemokuren is voorbij. Faber Wijdeven (6 ) overleefde zijn neuroblastoom. Nu is het tijd voor een cadeau. De jongen geeft 115.000 euro aan lotgenootjes.
Wereldkampioen trampolinespringen wordt hij misschien niet, maar toch is kleine Faber van 6 een grote winnaar. Hij overwon een neuroblastoom, een tumor in zijn zenuwstelsel. Maar één op de vijf kinderen weet die ongelijke strijd in zijn voordeel te beslissen. Fabertje deed het.

Hij hoefde het niet alleen te doen. Een beetje beroemd werd Faber toen hij hulp kreeg van Jasper, die toen 8 was. Jasper de Weijert wist dat hij nog maar een paar maanden te leven had, maar wat hij kon doen, deed hij voor Faber. ,,Help mij Faber helpen,'' riep het jongetje in een filmpje dat meer dan honderdduizend mensen bekeken.

Faber was toen 3 jaar oud en had een slangetje in zijn neus. Hij had geld nodig voor een levensreddende immunotherapie in de VS. De behandeling hééft geholpen en het resultaat stuitert nu op de trampoline in een Eindhovense achtertuin, stoeit met zijn vriendjes en bijt brutaal in de microfoon van de cameraman van EDtv.

Faber blijft nog wel onder controle, maar hoeft geen vervelende scans meer. Hij is officieel 2 jaar 'schoon'. ,,Hij praat er nooit over,'' zegt moeder Romy over de spannende jaren in het ziekenhuis. ,,Alleen over de matjesglijbaan in het ziekenhuis. De rest is er niet voor hem.'' Die 'rest', dat zijn toch echt tien operaties, 23 bestralingen, 28 dagen pijnlijke immunotherapie, puncties, sondes en honderden pillen.

,,We merken nog wel dat hij na een zware inspanning pijn in zijn benen heeft en gewoon erg moe is aan het eind van de dag,'' zegt vader Joost. En aanvankelijk had hij ook een sociale achterstand, na 1,5 jaar lang in het ziekenhuis als een prins te zijn behandeld. Die lijkt dubbel en dwars ingehaald. Faber is een gewoon jongetje uit groep 3, dat binnenkort naar groep 4 gaat en graag gekke bekken trekt.

Zo mag Fabertje zijn verleden dan van zich hebben afgeschud, er ligt nog wel iets uit die tijd. Niet alleen Jasper zamelde geld in. Onder het motto 'Faber goes USA' kregen vrienden van het gezin liefst 150.000 euro bij elkaar. Met sponsorlopen, benefietmiddagen, er was zelfs een compleet festival aan Faber gewijd.

Waar de een met een paar eurootjes kwam, landden er ook anonieme giften van 5000 en 10.000 euro op de rekening van de stichting. Het leverde veel en veel meer op dan de ongeveer 50.000 euro die een immunotherapie en verblijf in de VS gemiddeld kost.

En dus was het zaterdag, precies op de dag dat Faber 2 jaar kankervrij is, uitdeeldag in het Efteling­hotel. Uit Fabers kleine handjes ging een cheque van 75.000 euro naar Villa Joep, de stichting voor kinderen die net als Faber een neuroblastoom hebben. Nog eens 20.000 euro ging naar de stichting Semmy, waar vrienden van Jasper zich nog steeds voor inzetten. En eenzelfde bedrag was voor de stichting Zoëzo. Het geld wordt gebruikt om de behandelmethoden de verbeteren.

Dat is hard nodig, want de meeste kinderen met zo'n kwaadaardige tumor trampolinen nooit meer in hun achtertuin, hooguit op een wolkje ergens in de blauwe hemel. Dat geldt niet alleen voor Jaspertje. Van de vijf kinderen met wie Faber destijds een filmpje maakte voor Villa Joep, zijn Kay, Isa en Mara inmiddels overleden, weet moeder Romy.

Bij Puck is het neuroblastoom teruggekomen. ,,Er blijft altijd een risico,'' zegt Romy nuchter. ,,En Faber heeft door alle medicijnen die hij heeft gebruikt meer kans om ooit iets aan zijn lever of zijn nieren te krijgen. Maar ik denk altijd: het kan nooit meer zo erg worden.''