Het gaat hard met de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster. In Nieuw-Zeeland heeft de satirische kerk haar eerste huwelijk voltrokken tijdens een ceremonie waar iedereen als piraat gekleed was. Ook in andere landen zouden er huwelijken in de planning staan.

Wat begon als een grap - een geloof dat een monster van gehaktballen en spaghetti vereerd - is in verschillende landen inmiddels officieel erkend. De Kerk van het Vliegend Spaghettimonster, met aanhangers die zich spottend pastafarians noemen, wordt tegenwoordig erkend in Noord-Amerika, Nieuw-Zeeland en sinds dit jaar ook in Nederland.

En dat moest gevierd worden met een heus huwelijk. Een Britse man en een Nieuw-Zeelandse vrouw trouwden afgelopen weekend voor de kerk in Nieuw-Zeeland, waar het Vliegende Spaghettimonster sinds vorig jaar als officieel geloof geldt.

"We hadden nooit nagedacht over trouwen, maar toen deze mogelijkheid zich voordeed vonden we het een mooie manier om religie onder de loep te nemen en daarmee alle gewoonten die als vanzelfsprekend worden gezien", zei het kersverse huwelijkspaar tegen The Guardian.

Zo gezegd zo gedaan. De traditionele zilveren of gouden ringen verving het stel door ringen van spaghetti, en in plaats eeuwige trouw, beloofden zij altijd zout toe te voegen bij het koken van spaghetti. Voordat de feestelijkheden konden beginnen moest er wel eerst nog een zogenoemde 'ministeroni' ingezworen worden die het huwelijk mocht voltrekken.

Van traditionele kleding was ook geen sprake tijdens de ceremonie. De bruid droeg geen witte jurk, maar was uitgedost in een piratenoutfit met op haar hoofd een vergiet: het officiële religieuze symbool van de pastafarians. Gasten hadden voor de gelegenheid ooglapjes, piratenhoeden en veren meegenomen.

De Kerk van het Vliegend Spaghettimonster ontstond in 2005 in de Verenigde Staten. De oprichter van het geloof, Bobby Henderson, vond het opmerkelijk dat er eigenlijk altijd wordt uitgegaan van een menselijke schepper. Hij startte de kerk met het idee dat áls er een schepper is, die er net zo goed uit kan zien als een monster van spaghetti.

Het Vliegend Spaghettimonster was destijds dan ook vooral bedacht als tegenreactie op andere geloven, al pakte Henderson het niet minder serieus aan. Hij schreef de evangelie van het Vliegend Spaghettimonster waarin hij uit de doeken doet hoe de mens zou zijn ontstaan: een onzichtbaar monster van spaghetti en gehaktballen maakte de mens per ongeluk in een dronken bui. Ook stamt de mens volgens het evangelie af van piraten en is de wereld geschapen met behulp van de piratenkreet 'arrrgh'.

De ietwat opmerkelijke geloofsbelijdenis werd lang genegeerd door officiële instanties, maar op internet had het geloof al langer een grote aanhang. Ook in Nederland zijn de pastafarians inmiddels doorgedrongen. Sinds dit jaar heeft de kerk ongeveer tienduizend leden. Verwacht wordt dat binnen niet al te lange tijd ook de eerste Nederlandse huwelijken via de kerk voltrokken zullen worden.

Volgens de ministeroni in Nieuw-Zeeland mag ook de rest van de wereld zich alvast voorbereiden op piratenhuwelijken. "Ik heb al verzoeken gekregen van mensen uit Rusland, Duitsland, Denemarken en vanuit de hele wereld met de vraag of ik hun huwelijk wil inzegenen. Dat heeft te maken met ons niet-discriminerende gedachtegoed", aldus de miniseroni tegen BBC. Toch heeft de kerk wel één eis: de twee mensen die willen trouwen moeten piraten in hart en nieren zijn.
Fotofilmpje