Ook in Finland worden steeds minder brieven en kaarten verstuurd. De Finse posterijen laten de postbodes daarom voortaan niet alleen post bezorgen, maar ook grasmaaien bij mensen die dat willen. Tegen een vergoeding, uiteraard.
De extra service moet de omzet van het bedrijf opkrikken. ,,Het idee komt van de postbodes zelf. We verwachten dat onze klanten het grasmaaien graag aan ons uitbesteden'', aldus Anu Punola, de directeur van Finse Post.

De dienst wordt alleen op dinsdagen aangeboden, want op die dag is de minste post te verdelen.

Een gemaaid gazonnetje gaat 130 euro per maand kosten. De postbodes halen de grasmaaier alleen tevoorschijn bij droog weer en de service is beschikbaar van mei tot september. ,,We hopen dat zoveel mogelijk Finnen gebruikmaken van ons landelijke netwerk van postbodes'', zegt Punola.

De Finse Post trof eerder al maatregelen om het verlies aan inkomsten tegen te gaan. Zo levert het bedrijf al maaltijden aan huis. Verder zijn er plannen om huishoudelijke hulp te gaan leveren.

De omzet van Finse Post daalde vorig jaar met 11 procent. Er werden 8 procent minder poststukken afgeleverd. Binnenkort schrapt het bedrijf 700 van de 22.000 banen.