De deeltjesversneller van de Europese onderzoeksorganisatie CERN ligt voorlopig stil. Een wezel wist naar binnen te sluipen en zorgde voor kortsluiting in een transformator, meldt de BBC vrijdag. Het roofdier overleefde het uitstapje niet.

De deeltjesversneller in het Zwitserse Genève stond aan toen er plots een ,,ernstige elektrische verstoring'' ontstond, zei een woordvoerder.

Volgens een woordvoerder had een beest geknaagd op een elektrische transformator waar 66-kilovolt aan elektriciteit doorheen gaat. Het dier verbrandde en zorgde voor een stroomstoring.

De wezel is volgens de woordvoerder op geen enkel moment in de tunnel geweest waarin deeltjes op grote snelheid op elkaar af worden geschoten. Wanneer de deeltjesversneller weer aan kan, zei de woordvoerder niet.

Vogel
Het is niet de eerste keer dat het wetenschappelijke experiment tijdelijk uit de lucht gehaald wordt door een dier. In 2009 werd de deeltjesversneller platgelegd door vermoedelijk een vogel. Resten van die onfortuinlijke bezoeker werden echter nooit gevonden.

De deeltjesversneller is operationeel sinds 2009 en vooral bekend door de ontdekking van het Higgsdeeltje.