De 10-jarige Jani uit Finland heeft 10.000 dollar (8700 euro) gekregen van Instagram, omdat hij een bug vond in de fotodienst. Door het sociale medium te hacken, kwam het wonderkind erachter dat er een code bestaat om alle geschreven tekst van Instagram te verwijderen. Dat meldt The Verge. ,,Ik was in staat geweest om iedereen te uit te schakelen, zelfs Justin Bieber.''

Het kereltje, dat zelf niet eens oud genoeg is om een profiel aan te mogen maken, heeft Instagram een grote dienst bewezen. Zonder zijn hulp hadden hackers nu nog vrij spel om tekst, die gebruikers bij foto's plaatsen, te verwijderen. Jani besloot de fotodienst direct te mailen nadat hij het softwareprobleem ontdekte.

De 10-jarige kreeg dankzij het Bug Bounty Program maar liefst 10.000 dollar voor zijn ontdekking. Facebook, het sociaalnetwerkbedrijf achter Instagram, spoort gebruikers namelijk aan om actief op zoek te gaan naar bugs in ruil voor geld.

Sinds het programma in 2011 werd opgestart, is er al 4,3 miljoen dollar (3,7 miljoen euro) uitbetaald aan meer dan 800 mensen, die net als de jonge Fin, problemen aankaartten. Jani is de allerjongste ooit die zo'n bonus heeft mogen ontvangen.

Nieuwe fiets
Het mannetje is erg blij met zijn eenmalige salaris. Hij is van plan om van het geld een nieuwe fiets, computers en een sportuitrusting kopen voor zichzelf en zijn familie. Het jochie weet ook meteen wat hij later wil worden: hij wil carrière maken in cybersecurity.

Na de melding van Jani hebben de ontwikkelaars een software-update verstuurd om het probleem te verhelpen.
Zie ook