Als je iets interessants op Twitter ziet, kun je het maar beter niet retweeten. Want: als je iets retweet, dan vergeet je het sneller.
Dat blijkt uit twee experimenten van onderzoekers van de Cornell University en Beijing University, die zijn gepubliceerd in Computers in Human Behavior.
De onderzoekers zetten Chinese studenten achter een computer met Weibo, de Chinese Twitter. Op het scherm waren Weibo-berichten te zien. Proefpersonen konden de berichten retweeten of 'reposten' met één knop, en met een andere knop konden de proefpersonen naar het volgende bericht gaan. Een tweede groep met Chinese studenten kreeg dezelfde berichten te zien op het computerscherm, máár: zij kregen niet de optie de berichten te retweeten.
Alle proefpersonen kregen aan het eind van de reeks berichten een testje met vragen over de inhoud van de berichten. Wat blijkt? De proefpersonen die de berichten op Weibo konden retweeten, gaven bijna twee keer zo veel verkeerde antwoorden. Ook zeiden ze dat ze zich de berichten slecht konden herinneren. En dan vooral de berichten die zij gedeeld hadden.
"Mensen plaatsen hun eigen ideeën niet meer, ze delen vooral berichten met hun vrienden. En daarbij hebben ze niet door dat het delen van informatie een negatieve kant heeft", zegt onderzoeker Qi Wang.
De onderzoekers denken hier een verklaring voor te hebben: overbelasting van het brein. De 'retweetgroep' had de keuze: wel of niet delen. Die keuze vroeg zo veel van het brein, dat er weinig ruimte was om de inhoud van het bericht op te nemen, laat staan te onthouden.
Studenten zouden hier volgens Wang rekening mee moeten houden. "Als zij tijdens het studeren online informatie uitwisselen, en daarna meteen een toets maken, kunnen ze slechter presteren."