In de woestijn van het Amerikaanse Nevada is woensdag een test gedaan met het aandrijfsysteem van de 'Hyperloop', een supersonisch transportsysteem. Het bedrijf dat het systeem ontwikkelde, spreekt van een succes. De Hyperloop haalde in 1,1 seconde een snelheid van maar liefst 187 kilometer per uur.
De Hyperloop is een transportsysteem met buizen. Passagiers kunnen in capsules razendsnel door die buizen reizen. Het systeem is nog niet gebouwd, maar volgens de ontwikkelaars is de geslaagde test met het aandrijfsysteem een belangrijke eerste stap.
,,Woensdag hebben we het aandrijfsysteem op ware grootte getest", zei directeur Rob Lloyd van het bedrijf Hyperloop One na de test. ,,Dit was een erg belangrijke technische prestatie. Onze mensen hebben hier erg veel tijd gestoken." Lloyd wil volgend jaar een capsule door een buis laten zoeven.
Het bedrijf dat de Hyperloop ontwikkelt, wordt gesteund door entrepreneur Elon Musk, de man achter onder meer Tesla Motors. Hij denkt dat deze vorm van transport in de toekomst veel zal worden gebruikt.
Musk wil een traject aanleggen tussen Los Angeles en San Francisco. Met het nieuwe transportsysteem zouden passagiers die afstand (zo'n 620 kilometer) in slechts 30 minuten kunnen afleggen. De bedoeling is dat de eerste Hyperloop voor passagiers in 2021 in gebruik wordt genomen.
,,Het Hyperloop-systeem is een goede vervanging voor de huidige vormen van transport", zegt Tim Houter, student van de TU Delft. Hij doet sinds vorig jaar met een team mee aan een ontwerpwedstrijd van SpaceX. Tim en zijn medestudenten werden in een vorige ronde tweede met hun ontwerp voor een Hyperloop-capsule.
Houter ziet in de Hyperloop een goedkope en efficiënte manier van reizen. ,,Dit systeem is goedkoper dan een hogesnelheidstrein. De Hyperloop is vooral geschikt voor afstanden tussen de 500 en 1000 kilometer. Dan kost het reizen met dit systeem minder tijd, geld en energie dan wanneer je met het vliegtuig gaat."
Of het Hyperloop-systeem ook in Nederland gebruikt gaat worden, moet volgens Houter nog worden uitgezocht. ,,Ons land is dichtbevolkt en er zijn veel steden. Een Hyperloop zou dan vooral onder de grond moeten reizen. Dat maakt het duurder. Er moet nog veel worden uitgezocht. Maar dat de Hyperloop potentie heeft, is zeker."
Filmpje