In Duitsland is een wetsontwerp ingediend voor het vervolgen van fotograferende en filmende ramptoeristen. Volgens de initiatiefnemers, de deelstaten Berlijn en Nedersaksen, komt het steeds vaker voor dat mensen het werk van hulpdiensten hinderen doordat ze met hun smartphone of camera in de weg staan.

Tot nu toe is het hinderen van hulpdiensten alleen strafbaar als dat gebeurt met geweld. Maar vanwege de toenemende massale nieuwsgierigheid na ongelukken is die wet niet meer van deze tijd, zeggen Nedersaksen en Berlijn. Ook als mensen met hun camera in de weg staan, bemoeilijken ze de redding van slachtoffers.

Filmende ramptoeristen riskeren in het wetsvoorstel een celstraf van een jaar of een geldboete. Ook het verspreiden van beelden van dodelijke slachtoffers van ongelukken via bijvoorbeeld sociale media wordt in het wetsvoorstel strafbaar.

De twee deelstaten hebben het voorstel ingediend in de Bondsraad. Die is te vergelijken met de Eerste Kamer in Nederland, maar anders dan bij ons kan de Bondsraad wel zelf wetsvoorstellen indienen.