Het Amerikaanse bedrijf BACtrack, gespecialiseerd in toestellen die worden gebruikt bij alcoholcontroles, heeft een armband uitgevonden die het alcoholpercentage in je bloed meet en de resultaten naar een smartphone kan opsturen.

In de zoektocht naar een draagbaar toestel om 'live' het alcoholpercentage in het bloed te kunnen meten, schreef het Amerikaanse Nationale Instituut voor Alcoholmisbruik en Alcoholisme (NIAAA) vorig jaar een wedstrijd uit. Doel van de uitdaging was om een toestel te ontwikkelen dat niet alleen de bestaande technieken verbetert, maar dat ook qua design bij het grote publiek zou aanslaan.

De voorwaarden: het moest toestel het alcoholpercentage in het bloed meten, verwerken, de data opslaan en het via draadloze technologie moet kunnen doorsturen naar een mobiel toestel, zoals een smartphone of tablet.

Het prijzengeld, zo'n 200.000 dollar (zo'n 178.000 euro), gaat naar BACtrack, een bedrijf uit San Francisco dat al andere draagbare toestellen op de markt bracht die het alcoholpercentage kunnen meten.

Het nieuwe toestel, de BACtrack Skyn, meet het alcoholpercentage via het het zweet op je huid. Die gegevens worden via Bluetooth naar je mobiel toestel gestuurd. Dankzij een specifiek algoritme worden die resultaten omgezet naar een schatting van de historische bloed-acoholwaarden van de persoon in kwestie.

De armband is nog niet te koop, maar via de website van BACtrack kunnen ge´nteresseerden de ontwikkeling in de gaten houden.